Extinderea schemei de compensare în limita unor reparaţii de 20.000 de euro şi asupra cazurilor în care intermediarii păgubesc fraudulos investitorii este benefică pentru piaţă şi este de natură să confere protecţie suplimentară acţionarilor, spune Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC). Organizaţia sprijină astfel actuala formă a propunerii de modificare a Regulamentului pieţei de capital privind accesarea Fondul de Compensare a Investitorilor aflată în dezbatere publică pe portalul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Poziţia de astăzi a organismului reprezentativ al investitorilor survine în contextul în care săptămâna trecută Asociaţia Brokerilor a contestat respectivul proiect despre care afirma ar induce riscuri de abuzuri din partea unor investitori rău-intenționați. „Din cunoștința AIPC nu există investitori care să fi încercat să abuzeze mecanismele de compensare prevăzute de lege. Întotdeauna, investitorii sunt cei care suferă abuzurile, nu cei care le comit”, vine răspunsul în comunicatul de astăzi.

Dimpotrivă, experiența practică recentă a pieței de capital arată, din nefericire, că există încă situații în care deținătorii de instrumente financiare pierd își văd aceste bunuri însușite fraudulos de societăți de servicii de investiții financiare sau de angajați ai acestora, fără a avea acces la modalități corespunzătoare de compensare, spune Asociaţia.

 

De unde „mărul discordiei”

 

Miza disputei o reprezintă extinderea listelor de compensare pentru efectuarea despăgubirilor în limita a 20.000 de euro pentru investitori păgubiţi în cel mai mare scandal al pieţei de capital din România din ultimii ani, cu prezumtive furturi de active financiare în valoare de aproximativ patru milioane euro de la desk-ul casei de brokeraj vâlcene Harinvest.

Dacă modificările preconizate de ASF ar intra în vigoare, la schema de compensare ar avea acces şi alţi trei investitori cărora aparent li s-au vândut abuziv pachete de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) de către traderii Harinvest deşi nu erau clienţi ai intermediarului.

Aurel Marinescu – investitor în vârstă de 73 de ani din Râmnicu Vâlcea şi care a reclamat furtul participaţiei sale de un milion de acţiuni FP după ce în data de 22 august 2013 a solicitat prin Harinvest un extras de cont de la Depozitarul Central – este contrariat şi el de reacţia Asociaţiei Brokerilor. „Nu sunt milogul lor”, a declarat el pentru Capital adăugând că suma de 20.000 de euro reprezintă o reparaţie mult prea mică faţă de acţiunile pe FP pe care le avea înregistrate la Depozitar şi pe care intenţionează ssă le redobândească.

 

AIPC: Furturile de acţiuni sunt reale, fraudarea sistemulu de compensare este ipotetică

 

AIPC consideră că atitudinea Asociației Brokerilor este lipsită de realism și de natură a conduce la perpetuarea unei situații nefericite. Nu se poate sacrifica necesitatea de a se compensa prejudiciile decurgând din situații reale care încă se întâmplă („furtul” de instrumente financiare), pentru simple ipoteze, neapărute încă și oricum greu de imaginat în practică (abuzarea mecanismelor de compensare), spune entitatea afiliată la organizaţiile europene reprezentative, Euroshareholders şi Eurofinuse.

În afară de cazul lui Marinescu, ASF are înregistrate alte două sesizări în situaţii similare. Un pensionar din Târgu Mureş a reclamat vara trecută furtul, în primăvara lui 2013, a 240.000 de acţiuni FP, iar un al treilea caz este cel al unei persoane în vârstă din Bucureşti care susţine că i s-a înstrăinat abuziv un pachet de 1.263.000 acţiuni FP prin tranzacţii neautorizate de la desk-ul Harinvest.

Asociaţia „consideră că ultima variantă a proiectului de regulament este de natură a asigura o protecție corespunzătoare tuturor persoanelor afectate de activități nelegale ale unor societăți de servicii de investiții financiare intrate în procedura insolvenței. Proiectul de regulament adresează astfel situațiile apărute în practică, în care investitori de bună-credință au pierdut instrumentele financiare sau sumele de bani pe care le dețineau în urma activităților frauduloase ale unor persoane din cadrul unor societăți de servicii de investiții financiare”, se afirmă în comunicatul semnat de preşedintele Laviniu Dumitru Beze. În opinia sa, modificările în formula de pe portalul ASF sunt benefice atât pentru investitori, cât și pentru piața de capital în ansamblul său.