Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a refuzat să ofere detalii în privinţa acestei întrevederi, dar a transmis că ministerul de la Kremlin va face public un comunicat în urma întâlnirii diplomatice.

Moscova a solicitat Washingtonului să stimuleze dialogul cu Phenianul în locul condamnării şi ameninţărilor ce au ca scop exercitarea presiunii.

Rusia a condamnat în trecut Coreea de Nord pentru testele balistice şi a făcut apel la dialog.

Reuters mai arată că directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU a afirmat, vineri, că recentul test nuclear al Coreei de Nord scoate în evidenţă progresul rapid înregistrat de regimul de la Phenian în dezvoltarea armelor nucleare, devenind o ameninţare globală.
 

Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat după testul nuclear efectuat de Phenian la 3 septembrie, aspect ce a atras noi sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord.

”Randamentul (n.red.: testului) este mult mai mare faţă de testul precedent, ceea ce înseamnă că Phenianul a făcut progrese foarte rapide. În combinaţie cu alte elemente, este o nouă ameninţare, Coreea de Nord devenind o ameninţare globală”, a declarat directorul AIEA, Yukiya Amano, după o întrevedere cu ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha.

Amano a precizat că AIEA, agenţie ce aparţine ONU, nu are capacitatea să determine dacă Phenianul a testat o bombă cu hidrogen, aşa cum pretind nord-coreenii. 

”Cel mai important în momentul de faţă este unitatea comunităţii internaţionale”, a adăugat Amano.

Recent, Coreea de Nord a mai testat şi câteva rachete balistice intercontinentale, despre care se presupune că ar avea capacitatea să atingă teritoriul Statelor Unite.

Joi, oficialii de la Seul au afirmat că se aşteaptă ca Phenianul să se angajeze în noi acţiuni provocatoare în luna octombrie, lună în care serbează ziua fondării partidului comunist din Coreea de Nord.
Sursa: mediafax.ro