În primul trimestru al acestui an, România s-a aflat pe prima poziție în Uniunea Europeană la creșterea economică. Rezultate la fel de bune am înregistrat și pe tot parcursul anului trecut, când economia a crescut cu 3,7%, devansând statele dezvoltate ale Europei. Acest lucru s-a putut observa nu doar din statistici, ci și în afacerile dezvoltate de mari corporații sau antreprenori români. Performanțele acestora le-am prezentat număr de număr în revista Capital, iar acum a venit vremea să le și recunoaștem realizările: 20 de companii sunt premiate în cadrul Galei Premiilor Capital pentru Excelență în Afaceri. Cu acestea au concurat pentru obținerea trofeelor alte câteva zeci de companii cu rezultate deosebite pe care le-am ales din sute de performeri ai economiei românești. Premianții au fost desemnați de echipa Capital împreună cu cititorii revistei, care și-au putut vota favoriții în această cursă. Cei mai mulți dintre premianți vin din sectorul industrial, care anul trecut o avut o contribuție majoră la formarea produsului intern brut.

Veștile au fost bune atât anul trecut cât în primele luni din acest an, însă acum rotițele sectorului încep să nu mai funcționeze la parametri normali.  În luna aprilie, se pare că “sănătatea” industriei a dat primele semne de slăbiciune. Managerii consultați de IRSOP și SNSPA trag un semnal de alarmă și anunță un recul al domeniului. Avântul din luna precedentă s-a topit și ca urmare a contractării cererii externe și interne, comenzile noi fiind în scădere abruptă. O situație neplăcută rămâne creșterea importurilor și diminuarea exporturilor, ceea ce pe termen mediu și lung va avea repercusiuni în ceea ce privește locurile de muncă. Deja o parte dintre firme au început să-și reducă personalul, conform barometrului realizat de IRSOP. Mai mult, așteptările managerilor consultați sunt mai degrabă pesimiste în ceea ce privește evoluția economiei în lunile care au rămas până la finele acestui an.

Dacă veștile din industrie nu par a fi tocmai cele așteptate de români, ne mai rămân domenii în care speranța este la cote înalte. Până acum, cel mai bun exemplu este agricultura, unde, datorită precipitațiilor, fermierii se așteaptă la un an de excepție. Recoltele însă mai au mult până la a fi strânse și previziunile pot fi date ușor peste cap dacă vremea nu va ține cu agricultorii. Un ajutor ar putea veni atât pentru industrie cât și pentru agricultură de la guvern. Încă sunt fermieri care așteaptă plățile care trebuiau realizate de mult timp, iar companiile speră la deblocarea investițiilor publice și lansarea programele europene cât mai curând posibil.