Sindicatele care reprezintă peste două milioane de angajaţi în serviciile publice din Germania au ajuns la un acord cu autorităţile federale şi locale privind majorarea salariilor cu aproximativ 7,5% în următorii doi ani şi jumătate, după trei runde de negocieri, transmite Reuters.

În prima etapă, de la 1 aprilie, salariile sunt majorate cu 3,19%, apoi de la 1 aprilie 2019 cu 3,09% şi în final cu 1,06% din martie 2020. De asemenea, cel mai slab plătiţi angajaţi primesc o plată excepţională de 250 de euro, potrivit Agerpres.

La cele trei runde de negocieri privind salariile au participat cel mai important sindicat german al funcţionarilor publici – Verdi – şi dbb – Asociaţia funcţionarilor publici, pe de o parte, şi Guvernul federal şi autorităţile locale, de cealaltă parte.

Iniţial, sindicatele solicitau o majorare salarială de 6% pentru cei aproximativ 2,3 milioane de funcţionari publici pe care îi reprezintă.

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a anunţat că acordul va costa Guvernul federal aproximativ 2,2 miliarde de euro pe an, dar va face serviciile publice o opţiune mai atractivă.

În sectorul industrial, 3,9 milioane de angajaţi au obţinut în februarie majorarea salariilor cu 4% în 2018 şi în 2019, precum şi posibilitatea unui program de muncă mai flexibil.

Salariul minim în Germania, în 2018, este de aproape 1.500 euro pe lună (8,84 euro pe oră).