"Horia Georgescu ne-a înmânat demisia domniei sale din calitatea de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, urmând ca în cursul zile de astăzi să continui procedura de înregistrare la Cabinetul preşedintelui Senatului României. A fost o iniţiativă proprie. Ne-a şi motivat-o: nu doreşte în niciun fel să aducă vreo pată asupra imaginii ANI. Chiar dacă se consideră nevinovat faţă de acuzaţiile aduse, vrea să evite orice umbră asupra imaginii Agenţiei Naţionale de Integritate", a declarat marţi dimineaţă Cristian Ene.

Avocatul a precizat că a discutat luni seară timp de două ore cu Horia Georgescu, aflat în arestul Poliţiei Capitalei, şi a stabilit cu acesta strategia de apărare pentru propunerea de arestare formulată de DNA, care se va judeca marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Şeful ANI, Horia Georgescu, a fost reţinut luni de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.

Georgescu va fi prezentat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

"Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făcea parte şi inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, a dispoziţiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)", arată DNA.

Procurorii au constatat că din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc privind tranzacţiile deja efectuate/ certe cu proprietăţi imobiliare similare.AGERPRES