Noua lege prevede acordarea de mijloace suplimentare serviciului secret pentru întărirea securităţii în ţară, 'protejând-o mai bine împotriva terorismului, spionajului, proliferării sau atacurilor împotriva infrastructurilor critice', au indicat autorităţile federale, scrie Agerpres.

În prezent, serviciul secret nu are dreptul de a culege informaţii decât din surse publice sau dacă ele se află deja la dispoziţia altor autorităţi.

Formaţiuni politice de stânga au cerut însă un referendum, considerând că noua lege va încălca dreptul la viaţă privată şi neutralitatea Elveţiei, întrucât serviciul de informaţii va primi permisiunea de a coopera cu structuri similare străine.

Potrivit unui sondaj ale postului public SRF, o majoritate de 5 milioane de votanţi ar urma să aprobe proiectul, în urma recentelor atentate teroriste din Europa.    

Tot duminică, elveţienii se vor mai pronunţa asupra unei majorări cu 10% a pensiilor, la iniţiativa sindicatelor, ca şi asupra propunerii ecologiştilor de reducere a consumului de resurse naturale, prin crearea unui model de dezvoltare durabilă la orizontul lui 2050.