Jurnalistul Radu Soviani s-a lovit de purtătorul de cuvânt cu același nume și același CNP. Acesta din urmă, interesat să îndeplinească obiectivele trasate de client, a deturnat sensul  intențiilor jurnalistului și a folosit deschiderea fără precedent către media într-un fel care să servească imaginii  ASF și nu informării corecte a celor care finanțează instituția: milioane de români. 

A fost nevoie ca Radu Soviani să treacă de partea cealaltă a „baricadei” pentru a furniza opiniei publice subiectul vieții sale de jurnalist. Cu ajutorul viitorului doctor în economie cu firmă de PR și contract la Autoritatea de Supraveghere Financiară, am aflat cu toții care mai este salariul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Folosind  perseverența și metodele specifice jurnalistului  dar cu instrumentele și intențiile purtătorului de cuvânt, Soviani a tocat metodic nervii tuturor repetând obsesiv, că, așa cum prevede și legea, supraveghetorii din ASF câștigă mai puțin decât bancherii din BNR, adică, spune fostul realizator TV, cel mult 14.000 de euro pe lună.   

Rezultatul a fost o mare reușită pentru jurnalistul Radu Soviani și o mare pată pe obrazul purtătorului de cuvânt cu același nume. Într-o declarație pentru agenția de presă a statului, consilierul Adrian Vasilescu, a făcut public salariul de bază al guvernatorului Isărescu, subliniind în același timp că acesta încasează cu mult mai puțini bani decât șeful ASF, Dan Radu Rușanu.  Soviani a răspuns că cei de la BNR au sporuri și indemnizații lunare, spre deosebire de cei de la ASF și că oamenii pe care el îi reprezintă își vor publica în martie declarațiile de avere, spre deosebire de cei de la BNR. Altfel spus, purtătorul de cuvânt se eschivează, încercând  să arunce o umbră asupra veridicității informațiilor pe care trebuie să le combată și evitând, până la urmă, să atace fondul problemei. Spre deosebire de ceea ce ar fi făcut jurnalistul.      

Sigur că suma avansată de Vasilescu, adică “până în 12.000 de euro cu tot cu indemnizația de la Consiliul de Administrație” este interpretabilă din moment ce, în 2010, guvernatorul a încasat peste 12.200 de euro lunar, așa cum am aflat dintr-o scăpare a Agenției Naționale pentru Integritate, însă  orice calcule am face, Daniel Dăianu nu putea încasa 52.000 de euro într-o singură lună dacă beneficia de un salariu de 12.000 de euro și două sporuri “acordate o singură dată și în valoare de până la un salariu”, așa cum susține Soviani. Nu cred că jurnalistul financiar nu știa că 3 înmulțit cu 12.000  nu fac niciodată 52.000.  

Aparent, jurnalistul Radu Soviani a  revoluționat tehnicile de comunicare utilizate ani de zile în instituțiile care supraveghează piețele financiare din România. A decis să înlocuiască tăcerea mormântală presărată cu rare și inutile ieșiri în limbaj de lemn cu o clamată transparență jovială și cu prezența aproape zilnică în mass media.

Jurnalistul Radu Soviani s-a lovit însă de purtătorul de cuvânt cu același nume. Acesta din urmă, interesat, cum este și firesc,  să îndeplinească obiectivele trasate de client, a deturnat sensul schimbărilor și a folosit deschiderea fără precedent către media într-un fel care să servească imaginii  ASF și nu informării corecte a celor care finanțează instituția: milioane de români.  

Jurnalistul Radu Soviani răspunde prompt și suficient de amplu solicitărilor trimise de foștii săi colegi însă, mesajele sale nu trec întregi de cenzura purtătorului de cuvânt. Astfel s-a întâmplat și când a fost vorba  despre salariile oamenilor din ASF.  Salariul de bază este foarte posibil să fie de 14.000 de euro în cazul lui Dan Radu Rușanu însă cred că jurnalistul Soviani ne-ar fi spus și că această sumă reprezintă doar o  parte din veniturile rotunjite cu tot soiul de prime și  sporuri ale președintelui ASF.

Purtătorul de cuvânt a vorbit despre două dintre aceste prime doar atunci când a fost forțat de împrejurări, mai precis de presă.   Poate  că salariile de bază ale angajaților sunt, așa cum spune purtătorul de cuvânt al ASF, de 2.500-3.000 de euro, însă presa ne-a arătat recent că în ultimele două luni din 2013 aceste salarii au urcat către 8.000 de euro. Cred că jurnalistul precum și  viitorul doctor în economie Radu Soviani și-au dat seama că cele două luni “ excepționale” denaturează semnificativ media lunară a veniturilor făcând din salariul de bază un indicator mai degrabă irelevant.

Evenimentele din ultimele zile ne-au arătat că transformarea omului de comunicare Soviani în “altceva” este aproape completă. Scandalurile care se țin scai de ASF  parcă i-au evaporat purtătorului de cuvânt și ultimele gene de jurnalist.  Reacțiile sale(repetitive și vagi) încep să  arate exact ca pe vremurile colegilor ce astăzi sunt una cu ființa ASF, apendice ce-și duc discret existența, pe mii de euro, printr- una dintre sutele de cămăruțe ale gigantului căruia milioane de români îi asigură huzurul.