În 2015, investitorul a înregistrat la OSIM o serie de mărci sub denumirile Business Garden Cluj, Business Garden Constanţa, Business Garden Iaşi şi Business Garden Timişoara.

„Înregistrarea mărcilor a fost făcută pentru a securiza brandul. Sper să se dezvolte România atât de puternic, încă să facem proiecte şi în aceste oraşe. Suntem în direcţia bună. Sunt firme mari, producători mari, care au intrat în oraşe precum Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi. Automat, vor avea nevoie de birouri. Nu este exclus să facem rezidenţial şi în alte oraşe“, a declarat Antoniu Panait, directorul general al Vastint România, la lansarea primelor două clădiri de birouri pe care le-a construit pe o parte din terenul fostei fabrici Timpuri Noi din Capitală.

Potrivit acestuia, în continuarea clădirilor de birouri pe care le va construi la Timpuri Noi se vor dezvolta 400 sau 500 de apartamente, în funcţie de mărimea unităţilor.  

„Vrem să terminăm cu partea de birouri, după care vom continua cu rezidenţialul. Totul depinde de cât de repede absoarbe piaţa spaţiile pe care le livrăm. Am ajuns la un grad de ocupare de 70% cu primele două clădiri de birouri şi ne dorim să le închiriem integral până la mijlocul anului viitor. A treia clădire este în construcţie şi o vom livra până la sfârşitul anului viitor“, spune Panait.

Vastint mai deţine un teren de 48 de hectare, amplasat în zona Siseşti a Bucureştiului, cumpărat de la omul de afaceri Teia Sponte pentru un preţ estimat la circa 24 mil. euro. Pe acest lot s-ar putea ridica în jur de 10.000 de locuinţe, potrivit estimărilor Capital. Managerul Vastint spune că, în prezent, lucrează la elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru acest proiect.

Terenuri noi

Antoniu Panait spune că analizează permanent oferte de achiziţie de terenuri pentru noi dezvoltări şi că deocamdată se concentrează pe Bucureşti.

„Acum suntem mai cunoscuţi şi primim tot felul de propuneri. Noi alegem terenurile în funcţie de proximitatea faţă de angajaţi. Trebuie să existe transport public foarte bun. Magistralele de metrou M1 şi M3, conectează toate cartierele dormitor ale Capitalei, din Pantelimon în Militari. De aici pornim în selectarea ofertelor. Mai sunt terenuri libere pe acest traseu. Pentru birouri nu ne uităm la extremităţile oraşului“, explică directorul Vastint.

 

CITIȚI ȘI Construcţia noului magazin IKEA va începe în octombrie

Potrivit acestuia, departamentele de resurse umane ale marilor companii fac sondaje printre angajaţii lor şi au constatat că o navetă mai mare de 30 de minute până la locul de muncă scade productivitatea muncii şi creşte costul de retenţie al angajaţilor. El spune că firmele încep să caute zone alternative la polii de birouri deja consacraţi, cum este nordul Bucureştiului, pentru că îşi pierd angajaţii.

„Costul lunar al companiilor care vor să se mute în proiectul nostru din Timpuri Noi este de circa 20 de euro/angajat. Companiile care aleg sedii în zona de nord trebuie să asigure angajaţilor salarii mai mari, care să îi motiveze să lucreze într-o zonă îndepărtată de casă, abonamente de transport în comun sau combustibil. Aceste companii au probleme cu fluctuaţia personalului, asta după ce investesc în pregătirea angajatului. Românii au evoluat foarte mult şi îşi doresc să petreacă mai mult timp alături de familie“, menţionează Panait.

Dezvoltări în paralel

Primele două clădiri de birouri din cadrul proiectului denumit Timpuri Noi Square au o suprafaţă de 32.000 mp, din care 70% este închiriată unor companii precum recuperatorul de creanţei Kruk, Sephora, GoPro sau Fratelli Group.

Vastint percepe pentru aceste spaţii o chirie de 16 euro/mp/lună şi, în funcţie de suprafaţa închiriată, acordă reduceri. Panait se aşteaptă să obţină o chirie mai mare pentru a treia clădire, pentru că, spun el, cererea este în creştere la nivel de piaţă.

Întregul proiect Timpuri Noi Square are planificată o suprafaţă de birouri de 100.000 mp, în plus compania mai dezvoltă şi proiectul Business Garden Bucharest din zona Orhideea, unde vor exista trei clădiri cu 43.000 mp închiriabili, ce vor fi livraţi o dată, până cel târziu la începutul anului 2019. După finalizarea celor două proiecte, Vastint va intra în topul celor mai mari proprietari de spaţii de birouri din România. Strategia companiei este să păstreze proiectele în portofoliu pe termen lung.

Vastint România are o echipă de 18 oameni şi este deţinută de Vastint Holding. La rândul său, Vastint Holding este deţinută de Interogo Holding, care este deţinută de Interogo Foundation. Interogo Foundation deţine şi Inter IKEA Group. Ingvar Kamprad a recunoscut pentru presa suedeză că familia sa deţine Interogo Foundation.

Miliardarul suedez Ingvar Kamprad şi familia sa, care ocupă locul 14 în topul celor mai bogaţi suedezi, are o avere estimată la 3,5 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes.