Băncile cu acţionariat elen din România sunt bine capitalizate, respectă regulile şi procedurile impuse de Banca Naţională a României (BNR), care, la rândul său, poate exercita funcţia de împrumutător de ultimă instanţă pentru băncile aflate în dificultate, a declarat, pentru Agerpres, profesorul universitar la SNSPA şi membru al Consiliului de Administraţie al BNR, Daniel Dăianu. ''Banca Naţională a României poate exercita funcţia de împrumutător de ultimă instanţă, adică poate să intervină să sprijine bănci care pot avea unele dificultăţi. Există şi garantarea depozitelor până la 100.000 de euro şi, de departe, cei mai mulţi cetăţeni din România au depozite sub echivalentul a 100.000 euro. Băncile cu acţionariat elen sunt bănci româneşti care respectă regulile şi procedurile impuse de Banca Naţională a României'', a menţionat fostul ministru de Finanţe.

Acesta a subliniat că băncile cu acţionariat elen din România nu au un statut diferit de cel al altor entităţi din sectorul bancar din România. ''Sunt bine capitalizate. Criza financiară a arătat că este necesar, peste tot în Europa, ca băncile să fie bine capitalizate, să se bazeze mai mult pe depozite atrase de la rezidenţi, în principal, să aibă lichidităţi importante'', a subliniat Daniel Dăianu. Potrivit acestuia, băncile cu acţionariat elen din România ''nu au cum să sufere, aşa cum se întâmplă cu băncile-mamă din Grecia''.

''Una este să funcţionezi, ca bancă, într-o economie care se duce în jos, care este ameninţată de starea de insolvenţă – şi altceva într-o economie, aşa cum este economia României – care şi-a diminuat mult din dezechilibrele de acum câţiva ani – când a fost forţată să intre într-un aranjament de asistenţă financiară, cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Anul acesta, vom avea o creştere economică, probabil, de peste 4%'', a adăugat fostul ministru de Finanţe.

Potrivit acestuia, există o diferenţă foarte mare între starea economiei elene şi cea a economiei româneşti

''Venitul pe locuitor în Grecia este substanţial mai mare decât în România, însă nu acest fapt este decisiv în actualele circumstanţe, ci dezechilibrele, starea de ansamblu a economiei, perspectivele fac diferenţa. Există şi dispozitivele noi de stabilitate financiară în cadrul UE, al euroariei, inclusiv politicile neconvenţionale ale Băncii Central Europene, care ajută activitatea băncilor centrale din statele membre ale UE'', a adăugat Dăianu.

Sursa: AGERPRES