Conform previziunilor, leul a rămas în limitele trasate de analiști de la începutul anului, adică în zona 4,45 – 4,5 lei pentru un euro. Evenimente, atât interne, cât și externe, au fost și sunt în continuare, însă moneda națională a reușit o stabilitate foarte puternică. Un lucru foarte bun pentru economia noastră, dar problema care se pune este dacă nu cumva stabilitatea este artificială, creată și susținută de intervențiile pe curs ale BNR.

Înainte de a ne lungi cu explicațiile (necesare, de altfel) vă spunem că nu, nu este vorba doar de intervențiile Bănci Naționale. Din păcate, nu este nici vreo stabilitate intrinsecă a leului, ci mai mult conjunctură internațională. Pentru moneda națională cel mai important lucru este să nu derapeze necontrolat pe motive politice sau de altă natură decât cea economică; altfel, aprecierea sau deprecierea se vor decide în alte țări decât România.

Vorbim, în principal, despre „lupta“ euro-dolar și despre capacitatea Zonei Euro și a SUA de a avea monede puternice. Sau monede slabe, dacă ne uităm la dorința ambelor regiuni de a-și vedea moneda proprie depreciată pentru exporturi cât mai ieftine. Iar evoluția leului față de aceste două valute, euro și dolar, va depinde de acest război.

Euro nu mai poate crește

Una dintre cele mai interesante opinii citite în ultima vreme este cea a CEO-ului Saxo Bank, Lars Christensen, un oponent declarat al monedei euro. Și care arată că moneda europeană este pe cale să intre pe un trend masiv de depreciere în fața dolarului și a celorlalte valute. Șeful Saxo Bank enumeră șapte motive pentru care euro se va deprecia și concluzionează că „sunt multe lucrurile care pot merge prost în Europa. Ce ar putea merge bine e greu de anticipat…“

Direcția în care merge euro ne interesează foarte mult, deoarece economia noastră depinde în mare măsură de moneda europeană. Teoretic, o depreciere a euro se traduce printr-o întărire a leului (în tandem cu toate celelalte valute), dar este greu de crezut că vom asista la o creștere necontrolată a monedei naționale, în condițiile în care veniturile bugetare depind de cursul de schimb, la fel și economia, în general.

Un prim efect negativ ar fi asupra exporturilor, care ar deveni și mai puțin competitive dacă leul este prea puternic în fața euro, iar marea majoritate a exporturilor noastre (circa 70%) ajunge în statele Uniunii Europene.
În primul rând, economiile din Zona Euro sunt slăbite, iar regiunea are nevoie de o monedă mai slabă. Banca Centrală Europeană nu se „pricepe“ foarte bine la devalorizarea monedei, pentru că este limitată de mai multe legi și reglementări ale UE. Pe de altă parte, pericolul deflației este prezent în continuare, ceea ce înseamnă că o depreciere este obligatorie, iar scăderea ar putea veni de la Bundesbank. Mai mult, șomajul în rândul tinerilor europeni poate duce la o aliare a acestora cu IMM-urile împotriva corporațiilor, băncilor și elitelor politice. La un nivel ceva mai mare, este foarte posibil să asistăm la o „rebeliune“ a națiunilor europene împotriva Bruxelless-ului, mai ales cu ocazia alegerilor din mai. Peste toate aceste probleme apare și o limită din analiza tehnică la 1,38 dolari pe euro, la care se adaugă o volatilitate redusă. Iar o depreciere a euro ar beneficia de un curent favorabil și la tranzacționare.

Depreciere față de dolari și franci

După cum se vede, șansele să asistăm la o depreciere a euro față de dolar sunt destul de mari. Totuși, aceasta nu înseamnă că și leul se va aprecia în fața euro. Înainte de orice, nu trebuie să uităm că România se află într-un an electoral, fenomen puțin favorabil unei îmbunătățiri semnificative a cursului. Este de preferat o păstrare a leului în actualele limite, astfel încât să nu sufere nici exporturile, dar nici importurile. Și nici încasările bugetare, care ar avea de suferit în cazul unui euro mai slab fie și numai prin facturile la serviciile raportate la moneda europeană.
Cu alte cuvinte, putem vedea o apreciere a leului față de euro, dar nu prea mult sub 4,4 unități pe euro. Problema este că o menținere a raportului față de moneda europeană (de care depindem cel mai mult) se va traduce printr-o depreciere față de celelalte valute, precum dolar sau francul elvețian. Chiar dacă nu vom vedea mișcări de amploare nici față de acestea, trendul va fi evident de depreciere. Cu probleme pentru cei (nu foarte mulți raportat la toată populația) cu credite în dolari sau franci elvețieni.

Dacă aveți nevoie de proiecții pe curs pentru acest an, puteți lua în calcul un tunel de variație între 4,3 și 4,7 lei pentru un euro. Față de dolarul american, vom asista la o depreciere redusă, dar suficientă pentru a menține neschimbat prețul combustibililor (aflat printre puținele produse raportate la dolar).

1,3 dolari pentru un euro este valoarea către care ar trebui să se îndrepte cursul de schimb în acest moment, euro fiind prea puternic de mai mult timp

Sunt multe lucrurile care pot merge prost în Europa. Ce ar putea merge bine e mai greu de anticipat… Lars Christensen, co-fondator și CEO al Saxo Bank.