Pe perioada vacanţei hoţii sunt mult mai activi, iar numărul locuinţelor sparte creşte. Este cunoscut faptul că mulţi dintre aceştia se orientează inclusiv pe Facebook. Hoţii caută persoane care postează fotografii făcute în propriile locuinţe, din care se poate deduce că au în casă obiecte de preţ.

Nu este recomandat să postaţi astfel de fotografii şi nici să anunţaţi pe reţeaua de socializare că sunteţi plecaţi în concediu. Fotografiile din vacanţă pot fi postate şi după ce aţi revenit acasă.  Cei care vor să se bucure de concediu, să monitorizeze copiii lasaţi acasă cu bona sau să verifice proprii angajaţi, apelează la sisteme de supraveghere de interior. Camerele pot fi la vedere, fără ştirea celor din casă sau din birou sau pot fi deghizate în diferite obiecte precum becuri, ceasuri sau baterii externe etc.

Pe piaţă există o multitudine de modele, însă, cel mai simplu de utilizat sunt camerele IP wirelesss. O astfel de cameră se conectează la priză, apoi la reţeaua de internet de acasă şi în câteva secunde transmite imagini pe telefonul mobil sau pe tabletă, imagini care pot fi urmărite de oriunde din lume cu condiţia să existe o conexiune de date activă.

Din camera de hotel sau de  pe plajă, utilizatorul poate verifica dacă totul merge bine acasă, chiar şi în timpul nopţii, deoarece majoritatea camerelor au inclus şi mod de noapte.

O astfel de cameră este Samsung SmartCam HD Pro Camera IP. Pe lângă vederea pe timp de noapte, camera sud-coreenilor dispune de WDR – wide dynamic range, care asigură o vizibilitate foarte bună în condiţii de lumină slabă. Camera permite configurarea unor zone de mişcare spre exemplu, uşă, fereastră, scări, şi trimite notificări de detecţie a mişcării. Înregistrarea se realizează pe un card de memorie.

D-Link DCS-2310L este un tip de cameră de supreveghere care poate fi folosită, atât în interior, cât şi în exterior, iar imaginile sunt salvate în cloud. Prin aplicaţia mydlink Lite pentru iPhone şi Android, utilizatorii pot accesa uşor imaginile furnizate de cameră. Carcasa din care este construită camera rezistă la temperaturi cuprinse între -25°C şi 45°C.  Camera include funcţia D-ViewCam care oferă utilizatorilor posibilitatea să urmărească pe un ecran până la 32 de încăperi.

O cameră mult mai discretă este cea a chinezilor de la EazzyDV. Aceasta este deghizată în bec inteligent.  Suportă card de memorie Micro SD de până la 32 GB, dar acest lucru nu este un incovenient deoarece fişierele video pe care le generează sunt de dimensiuni foarte reduse. Modelul este dotat cu leduri de mare putere care pot fi aprinse sau stinse din interfaţa aplicaţiei.

Preţul camerelor IP creşte odată cu rezoluţia. Astfel, cu cât rezoluţia este mai mare cu atât creşte şi preţul. O cameră cu o rezoluţie bună şi cu mod de noapte poate ajunge să coste peste 1.000 de lei.

O soluţie mult mai ieftină ar fi transformarea vechiului telefon mobil inteligent în cameră de supraveghere. Există o mulţime de aplicaţii care te ajută, iar multe dintre ele pot fi descărcate gratuit din magazinele de aplicaţii Google şi Android. Nu trebuie decât să dai o căutare după IP cam şi să urmezi instrucţiunile.

Camere de supraveghere

D-Link DCS-2310L. Rezoluţie: 1.280 x 800 pixeli. Distanţa iluminare pe timp de noapte: 5 m. Detector de mişcare. Suportă card MicroSD/SDHC. Preţ: 1.000 lei.

Samsung SmartCam HD Pro. Camera IP Rezoluţie: 1080p, 30 cadre/sec. Zoom digital: 4X. Unghi de vedere de 128 de grade. Vedere de noapte. Preţ: 1.000 lei.

EazzyDV. Rezoluţie: 40×480 pixeli. Distanţa iluminare pe timp de noapte: 10-15 metri. Consum de energie: < 5W. Telecomandă. Preţ: 800 lei