„Nu am avut mare nevoie de ajutor de la stat, ci avem nevoie de o atitudine pozitivă faţă de capitalul românesc. Ar trebui să existe o empatie pentru românii care vor să dezvolte economia. Legea prevenţiei şi start-up nation sunt importante pentru anumite categorii de firme, dar noi am mers pe principiul că, dacă nu te bazezi prea mult pe ajutoare de afară, ai succes. Dacă aştepţi va fi greu“, spune Băncilă.

El ar fi dorit un progres mai rapid al programului de guvernare lansat de PSD în ianuarie şi, în special, lansarea fondului suveran de investiţii.

Chimcomplex va depune o ofertă pentru achiziţia activelor Oltchim, celui mai mare combinat de produse chimice din Europa. Băncilă a declarat că pentru acest proiect, firma pe care o conduce are susţinerea financiară a şase bănci. Planul Chimcomplex este acela de a-şi dubla cifra de afaceri până în 2020, inclusiv prin această achiziţie.

„Pe lângă IT şi auto, care sunt acum baza economiei, ar putea şi industria chimică să fie relansată. În 1990, industria chimică a produs 36 mld. euro, în 2015 a produs doar 10 mld. euro, dar importă produse de 8 mld. euro şi exportă abia 2 mld. euro. Avem piaţă. Există sistem de educaţie pe specialităţi de chimie, dar trebuie relansat“, a conchis Băncilă.