Instrumentul de garantare este destinat să faciliteze accesul la finanţare pentru fermieri şi antreprenori din mediul rural. Statele membre şi regiunile pot adapta şi utiliza modelul pentru a pune la punct instrumente financiare pentru finanţarea programelor lor de dezvoltare rurală. Instrumentul este însoţit de un program de lucru, dezvăluit de asemenea luni, care stabileşte detaliile cooperării CE şi BEI în conformitate cu memorandumul lor de înţelegere.

'Instrumentele financiare ne pot ajuta să obţinem şi mai multă valoare din politica de dezvoltare rurală, cel de-al doilea pilon al Politicii Agricole Comune. Prin facilitarea fluxurilor de creditare se pot obţine mai multe credite împrumuturi pentru fermierii noştri, în special pentru fermierii tineri, şi alţi antreprenori rurali care să creeze locuri de muncă', a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

'Necesarul de investiţii în economia rurală din UE este imens, iar suportul public este constrâns de lipsa de resurse financiare. De aceea avem nevoie de un mod inteligent de a utiliza banii publici pentru a atrage bani de la investitori privaţi şi a debloca investiţiile. Instrumentele financiare sprijinite de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală reprezintă o modificare de paradigmă. Utilizarea acestor instrumente este în interesul beneficiarilor de fonduri din partea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală', a declarat vice-preşedintele BEI, Wilhelm Molterer.

Potrivit regulilor care guvernează Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, statele membre şi regiunile pot include instrumente financiare (de genul fonduri de garantare şi fonduri de equity) în programele lor pe şapte ani de dezvoltare rurală atunci când utilitatea acestor instrumente este demonstrată anterior. Cu toate acestea, în programele de dezvoltare rurală prezentate până acum gradul de utilizare a instrumentelor financiare este unul modest, unul din motive fiind şi lipsa de familiaritate cu aceste instrumente.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma, din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

AGERPRES