Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a stabilit o serie de taxe care nu vor fi eliminate.

Printre acestea se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii. 

Amendamentul ca taxa radio-tv să nu fie eliminată a aparţinut membrilor comisiei şi a fost votat în unanimitate. 

Reprezentanţii asociaţiilor din industria auto au susţinut ca timbrul de mediu pentru autovehicule să nu fie eliminat, arătând că, în caz contrar, va creşte poluarea, vânzarea autovehiculelor noi va scădea şi nu vor mai putea fi finanţate unele programe, cum este 'Rabla'. 

La dezbaterile generale, deputaţii liberali au susţinut că acest proiect face parte din campania electorală a PSD, însă au arătat că sunt de acord cu eliminarea mai multor taxe nefiscale. Reprezentanţii PSD au susţinut că acest proiect este necesar. 

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor în şedinţa de marţi, de la ora 10,00, sub rezerva depunerii raportului comisiei, a precizat secretarul Camerei Marcel Ciolacu. 

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au cerut României să nu elimine taxa radio-tv şi au sesizat vineri şi Consiliul Europei în acest sens.

"În urma sesizării primite din partea Federaţiei Cultura şi Mass-Media FAIR-MediaSind, membru afiliat IFJ şi EFJ, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au sesizat astăzi, 21 octombrie 2016, Consiliul Europei. Cele mai mari organizaţii din lume ale jurnaliştilor cer României să nu elimine taxa radio-tv", informează reprezentanţii MediaSind. 



Cele două organizaţii, împreună cu FAIR-MediaSind, solicită membrilor Parlamentului să respingă propunerea, care ar creşte dependenţa celor două instituţii publice de factorul politic.



"Organizaţiile de jurnalişti din România accentuează faptul că taxa radio-tv este cea mai bună metodă de garantare a independenţei editoriale a organizaţiilor media publice, reducând prin aceasta riscul de amestec al factorului politic. Taxa radio-tv reprezintă 67,56% din venitul Televiziunii Publice şi 49% din venitul Radioului Public. Valoarea actuală a taxei tv este de 0,8 euro pe lună, fiind cea mai scăzută din Europa, iar taxa radio este de doar 0,6 euro pe lună. Potrivit unui studiu efectuat recent de European Broadcasting Union (EBU), sistemul taxelor radio-tv apare ca fiind cel mai stabil, transparent mod de a finanţa organizaţiile media publice. FEJ şi FIJ au transmis, astăzi, cazul către Platforma pentru Protecţia Jurnalismului, din cadrul Consiliului Europei", se menţionează într-un comunicat al celor două organizaţii internaţionale. 

AGERPRES