Cioloş: Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor pentru clarificări, nu pentru că e împotriva ei

Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor în franci elveţieni pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei, a explicat marţi premierul Dacian Cioloş.

'Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament – pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus – care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau…Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele', a declarat Dacian Cioloş.

Premierul a adăugat că Guvernul, prin demersul la CCR, vrea să vadă dacă sunt 'elemente de neconstituţionalitate', pentru ca acestea să fie ''limpezite''.

'Să le clarificăm acum. Vă promit că, în măsura în care CCR va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în aşa fel încât ea să aibă acea adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme şi nu a speculatorilor. Şi aici, când vorbesc de potenţiali speculatori, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250 de mii de franci elveţieni. Şi cei 200, din câte am înţeles, totalizează peste un miliard de lei din cele cinci şi ceva miliarde de lei câţi au fost împrumutaţi. Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elveţian, să tragă ponoasele acum cei care, într-adevăr, au probleme. Deci, acesta a fost motivul pentru care am trimis această lege la Curtea Constituţională. Şi în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior, după ce îşi face efectele', a spus Cioloş.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul susţine elementele şi cazurile sociale, dar legea în forma adoptată de Parlament depăşeşte susţinerea pe care Palatul Victoria o poate asuma.

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat luni că legea privind conversia creditelor în franci elveţieni nu are motive 'să pice' la Curtea Constituţională a României (CCR), menţionând că, în ceea ce priveşte controlul de constituţionalitate cerut de Guvern, acesta 'poate uşura parcursul ulterior al legii'.

'Nu cunosc raţiunea acestei sesizări la CCR. (…) Atacul la CCR (…) poate avea şi o conotaţie pozitivă. S-ar fi amânat aplicarea legii prin atacurile băncilor la Curtea Constituţională, deja au anunţat că vor ataca, ca şi în cazul legii dării în plată. (…) Am convingerea şi cred că acesta este cel mai important mesaj pe care îl transmit în seara aceasta pentru cei afectaţi de conversia despre care vorbim – faptul că legea nu are motive să pice la Curtea Constituţională. Nu este prima, nici ultima lege care este supusă acestui control de constituţionalitate. Faptul că se face un control de constituţionalitate poate să uşureze parcursul ulterior al legii. Nu există motive, în opinia mea, ca această lege să nu treacă de cenzura CCR', a spus Gorghiu, la Realitatea Tv, întrebată cu privire la contestarea la CCR de către Guvern a proiectului de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni.

Ea a susţinut că ar fi fost bine ca, înainte să atace la CCR respectiva lege, Guvernul să fi explicat motivele pentru care face sesizarea.

'Probabil că Guvernul o să explice că este o problemă de adresabilitate către partea socială cu acest proiect, dar nu aş vrea să anticipez eu explicaţiile cu care Guvernul va ieşi. Era poate sănătos (…) ca, înainte de sesizare, să comunice foarte clar de ce fac acest lucru, care sunt motivele, care este beneficiul acestei sesizări', a arătat liderul PNL.