Prin această scrisoare Papalekas îşi declară intenţia de a pune capăt neliniștilor cu care se confruntă investitorii companiei, „numeroșii noștri angajați, directori și asociați, precum și numeroșii noștri furnizori și parteneri de afaceri“.

„La începutul acestei săptămâni am avut o întrevedere cu procurorul care se ocupă de caz (Dosarul SIF-urilor n.red.), la cererea acestuia, și în scopul de a-mi manifesta sprijinul față de solicitările sale. Având în vedere că acum are cunoștință deplină asupra faptelor, sunt încrezător că va ajunge rapid la concluzia că nu mă fac vinovat de niciuna din prezumtivele acuzații care mi s-au adus și că va lua toate măsurile ce se impun astfel încât să fiu exclus din orice viitoare investigație“, precizează Ioannis Papalekas.

El spune că principalele tranzacţii în care a fost implicat alături de Dragoş Bîlteanu, şeful SIF Banat-Crişana, arestat preventiv în acest dosar, sunt legate de achiziţia şi dezvoltarea proiectului Upground din Pipera şi a turnului de birouri Tower Center International (TCI).

„Legăturile mele profesionale cu dl. Bîlteanu s-au redus semnificativ pe parcursul anilor și, din anul 2008, singurul nostru proiect de afaceri comun a fost cel care a implicat Proiectul TCI, în care eu am dobândit de la dânsul o participație de 50% în anul 2012. Circumstanțele realizării acelui proiect au fost raportate în mod public atât de către mine, cât și de către Globalworth în nenumărate ocazii în trecut. Dl. Bîlteanu și cu mine (fiecare în calitate de proprietari ai unei cote de 50% din proiectul TCI) am încheiat în luna iulie a anului 2013 un contract prin care am convenit vânzarea proiectului către Globalworth. Acest aspect a fost în mod complet și public dezvăluit ca parte a ofertei publice a Globalworth, vânzarea fiind agreată sub condiția unei evaluări independente“, adaugă Papalekas.

Cei doi au cumpărat în vara anului 2012 clădirea într-o tranzacţie de 47,5 mil. euro. Istoria Tower Center International este una extrem de zbuciumată. Clădirea a fost dezvoltată de Avrig 35 pentru a acomoda sediul central al Alpha Bank, care a eliberat încă de la începutul construcţiei un credit de 22 mil. euro dezvoltatorului. La scurt timp însă, ca urmare a unor divergenţe apărute între cele două părţi, inclusiv pe contractul de vânzare-cumpărare, au fost declanşate o serie de acţiuni în instanţă. Avrig 35 a continuat lucrările şi a finalizat construcţia, pe baza unor împrumuturi succesive obţinute de la IndustrialExport, societate administrată de Dragoş Bîlteanu. Practic, în perioada 2007-2011 IndustrialExport a acordat societăţii dezvoltatoare Tower Center International 18 împrumuturi în valoare totală de circa 30 mil. euro şi a devenit treptat unicul acţionar al companiei. În 11 august 2011 Tower Center International a intrat în insolvenţă cu datorii totale de 67 mil. euro, în principal către Lorient Limited, societate înregistrată în Belize şi controlată de Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, care s-a înscris în tabelul creanţelor cu 44 mil. euro şi către Alpha Bank care avea de recuperat 21 mil. euro. Planul de reorganizare al societăţii prevedea conversia unei părţi din creanţa deţinută de Lorient Limited în acţiuni la Tower Center International (echivalentul a 30 mil. euro din datorie) şi achitarea către Alpha Bank a unei sume de 17,5 mil. euro pentru stingerea litigiilor. Lucru care s-a şi întâmplat. Ulterior, clădirea a intrat în portofoliul Globalworth, companie controlată de Papalekas, într-o altă tranzacţie de 58 mil. euro, finanţată de banca elveţiană UBS. Din această sumă, circa 25 mil. euro reprezintă credite bancare şi 33 mil. euro partea de equity (capitalul propriu). Capitalul propriu a fost obţinut printr-o emisiune de acţiuni în valoare de 13,66 mil. euro direcţionată către firma Stanuta Enterprises, care deţinea 50% din TCI, şi în favoarea companiei Pokandro, care deţinea restul de 50% din clădire. Firmei Pokandro, controlată de Dragoş Bîlteanu, i s-au plătit 11,66 mil. euro bani cash.

În referatul procurorilor, pe care s-a fundamentat arestarea preventivă a lui Bîlteanu, se precizează faptul că înainte de listarea Globalworth pe Bursa de la Londra, în iulie 2013, cei doi parteneri s-au înţeles ca SIF1 şi SIF 4 să investească în acţiunile noii companii. Drept urmare, SIF Banat-Crişana ar fi investit 6,3 milioane de euro în companie, iar SIF Muntenia 4,7 milioane de lei, potrivit procurorilor.

„Pot să confirm că nici eu şi nicio altă societate asociată cu mine nu am întreprins vreodată vreun tip de afacere cu SIF Banat sau cu oricare dintre angajații acesteia, administratorii sau acționarii acesteia.  De altfel și SIF Banat a confirmat recent că nu a investit niciodată în Globalworth și a negat că ar fi tranzacționat acțiuni ale Globalworth, contrar informațiilor vehiculate în unele articole de presă. SIF Muntenia a făcut într-adevăr o investiție cu ocazia listării Globalworth, când a achiziționat un număr de 200.000 de acțiuni la prețul de 5 euro pe acțiune, pentru o valoare totală de 1.000.000 euro. Nu știu dacă SIF Muntenia continuă să dețină acțiuni în Globalworth, dar pot să confirm că valoarea acțiunilor în societate a rămas la un nivel superior prețului pe care acestea l-au avut la data listării“, arată Papalekas în declaraţia sa.

În apărarea sa, omul de afaceri mai spune că locuieşte în România din anul 2000 şi consideră că a contribuit semnificativ la modernizarea Bucureștiului prin proiectele rezidențiale, comerciale și de uz mixt derulate de el.

„În ultima perioadă, toate investițiile mele în România au fost direcționate prin intermediul Globalworth, care numai în ultimele 18 luni a făcut investiții în proiecte românești ce s-au ridicat la valoarea de aproximativ 700 de milioane de euro. În pofida informațiilor false și dăunătoare care au fost publicate recent în presă vom continua eforturile pentru a dezvolta o afacere de succes, în beneficiul tuturor“, conchide Papalekas.

Citiţi şi Cine este Ioannis Papalekas