"Alertele sunt în creştere. Spre exemplu, peste 17.000 de domenii active ".ro" au fost compromise. Aici avem o creştere de 58%, iar aceste domenii sunt ca nişte tunuri care pot fi folosite la un moment dat de atacatori", a explicat Bostan în cadrul conferinţei de prezentare a raportului de activitate al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, citat de Agerpres. 

La rândul său, directorul general al CERT-RO, Augustin Jianu, a spus că, în ultimele şase luni, instituţia a răspuns la 18 solicitări de intervenţie în caz de incident cibernetic şi a efectuat investigaţiile tehnice aferente (doua investigaţii fiind în curs). 

În plus, instituţia a derulat şase audituri de securitate cibernetică, unul la Autoritatea Electorală Permanentă, unul la Compania Naţională Poşta Română, trei la Ministerul Comunicaţiilor şi unul la un consiliu judeţean. 

Totodată, au fost diseminate şapte alerte publice privind riscuri cibernetice severe, a mai spus Augustin Jianu. 

Pentru perioada următoare, Centrul are ca priorităţi implicarea sectorului public şi privat într-un exerciţiu de securitate cibernetică la nivel naţional şi distribuirea a 200.000 de licenţe anti-virus gratuite pentru elevi, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi două companii private, potrivit Agerpres. 

În plus, instituţia urmăreşte finalizarea demersurilor pentru încheierea unui acord de cooperare cu compania Microsoft privind incidentele cibernetice. Acest acord nu presupune implicare financiară din parte statului român, a precizat directorul Centrului.