Preşedintele Obama a salutat intrarea Statelor Unite într-o nouă eră economică.

"În această seară, întoarcem pagina" unei "recesiuni violente", a spus Obama. Liderul de la Casa Albă a propus creşterea presiunii fiscale asupra persoanelor cu cele mai mari venituri, precizând că va oferi detalii în acest sens Congresului în două săptămâni. "Vom accepta o economie în care unii să câştige spectaculos?", s-a întrebat liderul american.

Obama a făcut apoi apel la progrese în acordurile de liber-schimb cu Uniunea Europeană şi regiunea Asia-Pacific, solicitând Congresului adoptarea unei proceduri accelerate de negociere.

În privinţa terorismului, SUA şi partenerii lor vor învinge organizaţia Statul Islamic, însă "acest efort va lua timp. Trebuie să ne concentrăm asupra acestui scop. Însă vom reuşi", a afirmat preşedintele american. El s-a declarat de asemenea solidar cu toate victimele terorismului, "de la o şcoală din Pakistan, până pe străzile Parisului".

"Vom continua să-i urmărim pe terorişti şi să le distrugem reţelele. Ne rezervăm dreptul de a acţiona unilateral, cum am făcut întotdeauna de când am fost ales, pentru a-i elimina pe terorişti. Aceştia reprezintă o ameninţare directă pentru noi şi pentru aliaţii noştri", a spus Barack Obama în faţa Congresului.

Adoptarea de noi sancţiuni împotriva Iranului "ar însemna eşecul diplomaţiei", a spus preşedintele american.

"Diplomaţia noastră lucrează respectând Iranul, unde, pentru prima dată după un deceniu, am oprit avansul programului nuclear şi am redus stocul de material nuclear", a spus Obama.

''Până în primăvară, avem şansa de a putea negocia un acord complet, care să împiedice Iranul să aibă o armă nucleară, care să asigure securitatea Americii şi a aliaţilor săi, inclusiv a Israelului, evitând totodată un nou conflict în Orientul Mijlociu'', a adăugat Obama.

"Nu există nicio garanţie că negocierile vor fi încoronate de succes, însă adoptarea de noi sancţiuni va submina cu siguranţă eforturile diplomatice. Nu are niciun sens, de aceea mă voi opune prin veto", a precizat liderul de la Casa Albă.

În privinţa antisemitismului, preşedintele Obama a spus: ''Ca americani, respectăm demnitatea umană. Ne pronunţăm împotriva resurgenţei deplorabile a antisemitismului în unele părţi ale lumii şi continuăm să respingem stereotipurile insultătoare la adresa musulmanilor, dintre care marea majoritate împărtăşesc cu noi angajamentul în favoarea păcii''.

Refetitor la chestiunea ruso-ucraineană Statele Unite „apără principiul conform căruia marile puteri nu trebuie să le hărţuiască pe cele mai mici, opunându-ne agresiunii ruse, susţinând democraţia în Ucraina şi oferindu-le noi asigurări aliaţilor noştri din NATO".

"Anul trecut, în contextul în care desfăşuram munca dificilă de a impune sancţiuni împreună cu aliaţii noştri, unii au sugerat că agresiunea preşedintelui rus Vladimir Putin constituie o demonstraţie magistrală de strategie şi de forţă. Ei bine, astăzi, SUA sunt cele care se ţin puternice şi sunt alături de aliaţii lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia ei este distrusă", a declarat Obama.

Referitor la Cuba, "în acest an, Congresul va trebui să înceapă lucrul pentru a pune capăt embargoului" pe care Washingtonul l-a impus Havanei în urmă cu peste o jumătate de secol, a transmis Obama.

"În Cuba, punem capăt unei politici care a încetat de mult timp să funcţioneze. Când ceea ce faci nu mai merge de peste 50 de ani, este timpul să încerci altceva. Mâna prietenoasă întinsă poporului cubanez poate permite întoarcerea paginii unei moşteniri a neîncrederii", a spus el.

Obama a promis că îşi va continua eforturile de a închide centrul de detenţie de la baza americană Guantanamo din Cuba. "Este momentul să închidem Guantanamo", a spus el.

"În calitate de americani, suntem profund angajaţi faţă de justiţie – prin urmare, nu are sens să cheltuim trei milioane de dolari pe deţinut pentru a menţine o închisoare pe care lumea o condamnă şi de care teroriştii se folosesc pentru a face recrutări", a declarat preşedintele american.