"În contextul semnalelor referitoare la faptul că rezultatul referendumului provoacă tensiuni şi reacţii izolate la adresa cetăţenilor UE din Marea Britanie, cu caracter care poate fi considerat discriminatoriu, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra ", precizează ministerul, printr-un comunicat de presă.

MAE subliniază că rezultatul referendumului din Marea Britanie nu produce în prezent efecte juridice asupra activităţii de protecţie şi asistenţă consulară prestate de Ambasada României la Londra în interesul comunităţii româneşti locale, pe care o asigură de sprijinul autorităţilor române.

"În context, menţionăm că nu s-a înregistrat o creştere suplimentară a solicitărilor de asistenţă consulară determinată de perspectiva, respectiv de rezultatul referendumului din data de 23 iunie. Creşterea volumului de servicii consulare efectuate, pe parcursul anului curent, de către misiunea diplomatică română a fost determinată de afluxul cetăţenilor români către Marea Britanie şi se înscrie în tendinţa constantă a ultimilor ani", mai menţionează sursa citată.

De asemenea, MAE oferă informaţii cu privire la procedurile consulare prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate.

Totodată, la nivelul reţelei consulare a României a fost lansat Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC), care oferă posibilitatea accesării online a serviciilor consulare, obţinerea de informaţii utile de natură consulară, programarea în vederea depunerii cererilor etc. Proiectul SIMISC va funcţiona, la finalul primului semestru al acestui an, la un număr de 95 misiuni diplomatice şi oficii consulare, urmând a fi implementat la Ambasada României din Londra în al doilea semestru al anului 2016. În acelaşi timp, va fi inaugurat în curând şi Consulatul General al României la Manchester.