Rușii, grecii și petrolul sunt cele mai mari necunoscute ale anului în curs pentru piața de capital din țara noastră. Ca de obicei în ultimii ani, principalele riscuri ne vin din afara, deși nici economia internă nu evoluează atât de bine încât să ne entuziasmeze. Și, din păcate, există semne de întrebare și din zona internă, unde schimbări pot apărea inclusiv în urma unor reglementări ale autorităților.

Anul în curs nu a debutat sub cele mai bune auspicii pentru piața de capital. Cotațiile au scăzut în primele ședințe de tranzacționare și există temeri că o evoluție slabă în prima lună ar putea fi reprezentativă pentru întregul an. Nu este o regulă, ci mai degrabă o idee rezultată din statistici. Temerile însă pot fi reale dacă ne gândim că anul ce ne stă în față rămâne o necunoscută din multe puncte de vedere, atât externe, cât și interne. În primul rând, avem probleme regionale, cu conflictul din Ucraina. Care este pe cale să se încheie, din fericire, chiar dacă ucrainienii nu vor avea prea multe de câștigat. Problema rămâne în est cu Rusia, care se apropie de o catastrofă economică dacă sancțiunile impuse de puterile Occidentale sunt menținute, iar prețul petrolului rămâne la 50-60 de dolari pe baril.

O criză asemănătoare celei din 1998 este posibilă pentru Rusia. Deprecierea peste orice așteptări a rublei și înrăutățirea indicatorilor macro vor alunga toți investitorii străini din Rusia, cu efecte și asupra Europei de Est, inclusiv a României.

Zone de contagiune

Din fericire, nu mai suntem în 1998, iar economia noastră este la un alt nivel, atât micro cât și macro. Piața de capital, în special Bursa de Valori, va resimți însă efectele crizei rusești, la fel ca orice altă piață de profil din zonă și nu numai. Inclusiv piețele dezvoltate vor simți o eventuală criză; globalizarea și tranzacționarea online au eliminat barierele geografice. Cât de mult vor fi afectate piețele internaționale și cea românească va depinde de amploarea crizei. 

Un alt risc vine din cotația petrolului, separat de Rusia. Aceasta deoarece un preț prea mic al țițeiului înseamnă dispariția rentabilității pentru multe investiții onshore și, mai ales, off shore. Prețul la pompă al combustibililor s-a redus deja semnificativ după scăderea cu mai bine de 50% a cotației țițeiului și este de așteptat să mai scadă. Aici apare însă problema investițiilor: dacă petrolul este prea ieftin, explorările și exploatările se vor amâna. O veste nu tocmai bună pentru proiectele deja demarate ale OMV Petrom, mai ales cele din Marea Neagră.

Probleme și din interior

Pe piața de capital, unde rezultatele financiare au cea mai mare influență, ar fi de așteptat ca OMV Petrom să fie sub presiune, în timp ce Rompetrol Rafinare ar putea să „vadă” profit (net). Acesta deoarece Petrom controlează și integrează costurile țițeiului în prețul final al combustibililului, în timp ce Rompetrol depinde de cotația internațională prin prețurile de transfer. Rompetrol depinde mult mai puțin și de proiectele de investiții, care sunt susținute de compania-mamă din Kazahstan. Dar, depinde în ce direcție și cu ce amploare va evolua cotația petrolului. Problema investițiilor există și la nivelul întregii economii, unde principala provocare pentru 2015 și pentru anii următori este relansarea investițiilor productive. Care suferă și din cauza problemelor cu care se confruntă Zona euro, unde revenirea economică întârzie. Iar dificultățile principalului nostru partener economic și comercial pot afecta companiile listate mai mult decât petrolul sau criza din Rusia.

Emitenți cu situație sensibilă

La intern, rămânem cu problemele generate de gradul redus de dezvoltare al majorității companiilor deținute de stat, inclusiv insolvențele. În timp ce Oltchim se zbate sub spectrul falimentului, Bursa de Valori așteaptă ieșirea Hidroelectrica din insolvență și listarea în prima jumătate a anului pentru a putea spera la intrarea în rândul piețelor emergente anul viitor. Amânarea, foarte posibilă de altfel, înseamnă încă un an de intrări slabe de capital din exterior, un lucru negativ pentru evoluția cotațiilor.

De asemenea, companiile din zona energetică vor avea de urmărit eventualele modificări ale prețului reglementat, în special cel al energiei electrice, care influențează cotațiile Electrica și Transelectrica. Majorarea de 0,26% de la începutul anului nu este în măsură să provoace modificări semnificative în rezultatele companiilor, însă prețul nu va rămâne neschimbat pe tot parcursul anului.