În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 454.500 de lei din care 290.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut o propunere de cercetare penală pentru un angajator din județul Bihor, la care s-au depistat 73 de persoane fără forme legale de angajare. Au fost sancţionaţi 104 angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 97.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 45 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 204 de angajatori, în domeniu.

”Debutăm în 2016 cu rezultate săptămânale care arată că angajatorii nu conștientizează și nu evaluează suficient riscurile la care sunt expuși angajații. Munca la negru rămâne un fenomen dar eforturile inspectorilor de muncă sunt concentrate pe diminuarea acestuia. Intenționăm dezvoltarea cooperării transfrontaliere cu inspectori de muncă ai inspecțiilor teritoriale din țările vecine și din fiecare schimb de experiență creem un exemplu de buna practică”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.