“Considerăm că potențialul de creștere al Fondului Proprietatea este în continuare atractiv și ne așteptăm ca titlurile FP să testeze până la finalul anului pragul de 1 leu/acțiune, dar în același timp există argumente suficiente pentru depășirea acestei zone pe parcursul anului următor”, spune Bogdan Gherghe, analist al casei de brokeraj Tradeville. Principalul argument pentru aprecierea acțiunilor Fondului Proprietatea ar fi presiunea acționarilor în sensul reducerii discountului dintre cotațiile bursiere și activul net, ținta actuală fiind trasată la 15%.

Strategia administratorului rămane în continuare axată pe programele actuale de recompensare a acționarilor prin răscumpărări sau dividende speciale acordate sub forma reducerii capitalului social. De asemenea, în contextul trecerii spre statutul de piață emergentă, piața locală de capital prezintă un potențial important de apreciere ce ar favoriza atragerea de investitori și, implicit, o potențială creștere a valorii activelor nete din portofoliul FP.

Impactul ofertei publice

Recent, administratorul FP a anunțat că, din 3 noiembrie, dă startul ofertei de achiziționare a unui pachet de 750 milioane de acțiuni, ultima zi de participare fiind 2 decembrie, în timp ce prețul oferit este de 1,11 lei/acțiune, cu circa 17% peste cotațiile curente, iar metoda de alocare va fi pro-rată. În cazul în care toate acțiunile disponibile ar fi subscrise, fiecare investitor va putea să vândă circa 6,36% din participația deținută în ofertă, însă este de așteptat ca acest procent să fie îmbunătățit, anticipând că circa 85% din numărul de acțiuni vor fi subscrise. „În plus, ne așteptăm ca, ulterior, FP să achiziționeze mai agresiv restul de circa 200 milioane de acțiuni rămase disponibile în al patrulea program de răscumpărări”, opinează analistul Tradeville.

Impulsul listării la Londra

“Listarea secundară la Londra ar genera un impuls suplimentar pozitiv având în vedere ca ar putea asigura accesul către un grup vast de potențiali investitori, care nu sunt în acest moment activi pe piața de la BVB, dar ar putea fi atrași de potențialul Fondului Proprietatea sau de celelalte companii din portofoliu. Creșterea vizibilității pentru FP și pentru restul societăților deținute de fond ar putea să genereze un efect pozitiv indirect și pentru BVB, chiar dacă inițial o parte din rulajele zilnice ar migra către o altă bursă”, spune analistul Tradeville.

Pentru listarea la Londra este necesară modificarea reglementărilor de către ASF, însă e de așteptat ca în următoarele luni să aibă toate avizele. FP are deja documentația pregătită, societatea estimând că evenimentul va avea loc la finalul lunii noiembrie. Termenul efectiv de listare ar fi de aproximativ o săptămână de la depunerea documentelor la Bursa din Londra. „Pentru evoluția viitoare nu ar fi de neglijat nici efectul pozitiv al listărilor programate pentru anul următor, în special Hidroelectrica, a doua cea mai importantă participație din portofoliu, care reprezintă circa 14,32% din activele nete, dar și o potențială vânzare a unor dețineri din din companiile private de energie, cum este ENEL”, spune Gherghe. Cele două evenimente ar putea oferi o imagine mai bună asupra activelor nete și ar genera o parte din lichidățile necesare pentru următoarele programe de răscumpărări.