"Din noiembrie şi până acum avem plătite circa 2,51 miliarde de euro pe toate fondurile, din care numai APIA a achitat 2,1 miliarde de euro. Mai avem în jur de 6.400 de fermieri care nu şi-au primit subvenţiile din cauza unor blocaje în sistem, interpretare eronată în detaliere iniţială pentru cota de lapte sau din cauza problemelor pe transferul de exploataţie. În toate aceste situaţii trebuie adaptat softul. Sunt şi erori de aplicare pe fermier activ. Cei 6.400 de fermieri care mai sunt de plătit sunt însă pe diverse scheme de plată, unul poate să aibă de primit bani pe toate schemele", a spus Irimescu. 

Punctual, pe ANT-uri (Schemele decuplate de producţie), din cei 262.000 de fermieri au fost autorizaţi la plată 251.000 de fermieri până la finele lunii august şi mai sunt de plătit în jur de 11.000, iar la SCZ-uri (Sprijin cuplat în sector zootehnic) mai sunt în jur de 3.000 de fermieri. 

"Până în 15 octombrie vor fi rezolvate o parte din dosarele cu probleme, însă unii fermieri s-ar putea să nu primească deloc aceşti bani, pentru că nu sunt serioşi", a adăugat şeful MADR. 

De asemenea, ministrul a subliniat că vor mai rămâne bani neutilizaţi de ordinul a câtorva milioane de euro în sectorul zootehnic la sprijinul pentru vaca de lapte, însă pentru a nu returna aceste sume Comisiei Europene va trebui să suplimenteze acest sprijin, dar şi să argumenteze acordarea lor în condiţiile în care aceste subvenţii sunt foarte mari. 

"De la 826 de euro pe cap, mai dăm încă 250 de euro şi ajungem astfel la vaca de lapte la 1.000 de euro. Eu nu vreau să pierdem aceşti bani şi atunci voi găsi argumente în faţa Comisiei pentru acordarea acestor subvenţii. Anul acesta plătim 1.222 de euro/cap de vacă de carne, la care, dacă adăugăm şi ANT se duce la 1.322 de euro, iar în cazul în care a mai fost şi în zonă defavorizată mai ia încă 300 de euro şi astfel ajungem la 1.600 de euro pe cap de vacă. Cea mai mare subvenţie a fost însă la hectarul de cartofi, de peste 23.000 euro/ha, de la 1.400 euro. La legume în câmp avem 13.000 de euro pe hectar şi 11.000 de euro la cel din sere şi solarii. Aici deocamdată modulul nu este gata pentru autorizarea plăţilor", a explicat ministrul Agriculturii. În aceste zile APIA a demarat plăţile pe agromediu. 

 AGERPRES