Acciza totală la țigarete crește cu 1% de la 1 iunie 2016 și cu câte 2% pe an până în 2022, începând cu anul viitor. Declarația a fost făcută pentru Capital de Ionuț Mișa, secretar de stat din cadrul minsiterului de Finanțe. La alte produse din tutun precum țigările încălzite tutun fin destinat rulării de țigarete, alte tutunuri de fumat, acciza crește cu 2% de la 1 ianuarie 2018, urmând ca majorarea să se mențină până în 2022 inclusiv. Structura accizei, în schimb, rămâne la fel, iar acciza minimă rămâne 97% din acciza totală.

Modificările se vor face în Parlament prin amendarea OUG 3/2017, aflată acum la Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților, în faza de raport. De asemenea. modificările sunt cuprinse în Raportul de Convergență aprobat vineri de Guvern și care va fi trimis Comisiei Europene.

Producătorii de țigarete nu au fost luați prin surprindere.

„Era de așteptat o creștere a accizei totale, dat fiind faptul că nu a fost inflație în 2016 și că, de la 1 aprilie, a scăzut componenta specifică. După publicarea în Monitorul Oficial, fiecare producător își va anuța noile prețuri, urmând procedura legală”, a declarat, pentru Capital, Gilda Lazăr, direcotr de comunicare al JTI România.

Considerăm că introducerea unui calendar de acciză pentru următorii 5 ani este o măsură care oferă sustenabilitate atât veniturilor bugetare din taxarea tutunului cât și industriei producătoare, a doua cea mai importantă pentru bugetul statului. Tocmai de aceea, apreciem faptul că decizia Guvernului a implicat și consultări cu industria. British American Tobacco a susținut că un calendar clar de acciză va asigura creșterea și sustenabilitatea veniturilor bugetare din taxarea comerțului legal fără a prejudicia eforturile în desfășurare pentru diminuarea traficului ilicit”, a declarat, într-un comunicat de presă, Gemma Web, CEO British American Tobacco.

Potrivit acesteia, inițiativa Guvernului permite proiectarea încasărilor la bugetul de stat pentru o perioadă de timp rezonabilă, oferind în același timp producătorilor stabilitatea necesară desfășurării activității și continuării investițiilor în România.