Iancu a precizat că va trebui înfiinţată o autoritate distinctă cu atribuţii în domeniul eficienţei energetice, similară cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar partea de tarifare în acest sector va fi preluată de noua autoritate.

'Trebuie să vedem ce ţinte ne asumăm ca reducere a consumului, unde, în ce sectoare şi cu ce costuri. Este dificil de asumat şi de implementat, pentru că trebuie să ne adresăm tuturor categoriilor de consumatori', a explicat deputatul.

Iancu a menţionat că, pentru acest an, directiva prevede o reducere a consumului de energie cu 1% la consumatorul final.

În ceea ce priveşte marii consumatori, ei ar putea fi consideraţi vulnerabili, în ideea că fac parte dintr-o industrie europeană strategică în pericol de delocare, iar aceştia ar putea primi discounturi, a mai spus Iancu.

'Însă aş vedea politica de discounturi legată de obligaţia de a lua măsuri de eficienţă energetică. Adică nu poţi să-i spui unui mare consumator că va avea un discount de 40%, spre exemplu, fără să-şi asume măsuri de eficienţă energetică, să menţină activitatea economică, locurile de muncă şi exporturile. Să nu zică după doi ani că nu mai poate şi pleacă. Astfel de măsuri de compensare trebuie să existe la nivelul UE', a adăugat Iulian Iancu.

 

Sursa: Agerpres