Întrebat de MEDIAFAX dacă susţine cererea senatorului PSD Georgică Severin de introducere a impozitului progresiv pe venitul global, Ponta a răspuns: "Susţin din toată inima ca în România să revenim la practica pe care o au toate ţările occidentale şi Statele Unite ale Americii, şi anume ca fiecare cetăţean să aibă o declaraţie de venituri. A fost discuţia legată de Legea impozitării marilor averi şi noi nu ştim ce venituri a avut un cetăţean din diverse surse – salarii, pensii, chirii – nu avem o asemenea declaraţie, pentru că a fost desfiinţată în 2005. Cred că este bine, pentru că în felul acesta putem să avem mai multă responsabilitate cetăţenească, putem să ştim cine îşi plăteşte taxe şi cine nu şi putem să aflăm cum este cu îmbogăţirile, că dacă vedem că nu are niciun serviciu, nicio pensie, nimic, dar în anul ăla şi-a mai cumpărat cinci maşini şi case, sigur că e o chestiune de suspiciune. Deci, ideea europeană şi americană ca fiecare cetăţean să îşi declare o dată pe an toate veniturile nu este în contradicţie cu faptul că plăteşti 16%. Oricum plăteşti 16%, dar e un lucru de transparenţă fiscală", a spus Ponta.

UPDATE: Ponta, despre declarația anuală de venit: Pentru a reduce birocrația, ai o singură declarație, nu cinci

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat sâmbătă că reintroducerea declarației anuale de venit pentru cetățeni ar putea determina reducerea birocrației și combaterea evaziunii fiscale.

"Acum, în România, oamenii se duc la primărie pentru taxe locale, se duc și la ANAF. Pentru a reduce birocrația, ai o singură declarație, nu cinci declarații. Așa se face în America, Germania, Franța. În același timp, poți să combați evaziunea fiscală pentru că de aia te trezești în România că își face unul trei case și își cumpără cinci mașini și nu are niciun venit în anul respectiv. Apoi, în proiectul noului Cod fiscal, toate contribuțiile se plafonează la cinci salarii medii. Nu mai e contribuție din tot salariul, or, pentru asta înseamnă că trebuie să facem niște reglaje", a declarat Ponta la Parlament.

Ponta a adăugat că se urmărește extinderea proiectelor-pilot din București și județul Ilfov unde cetățenii își pot plăti taxele online, astfel încât acest serviciu să fie disponibil și pentru restul țării.

"Ideea este să nu mai trimitem oamenii să plătească taxe locale separat, la bugetul de stat separat, ci să plătească într-un singur loc. În acest moment există proiectul-pilot făcut la autorități locale și la ANAF, dar e pilot. Trebuie extins softul în așa fel încât un cetățean să nu mai meargă cu hârtii. (…) Să intri online, așa cum se întâmplă la București și la Ilfov, să intri în toată țara online și, în al doilea rând, să nu mai plătești în mai multe locuri, să le plătești într-un singur loc și de acolo să împartă ANAF mai departe taxe locale și taxe la buget. În al treilea rând, combați evaziunea fiscală", a mai spus premierul.

El a afirmat că subiectul reintroducerii declarației anuale de venit și simplificarea modalităților de plată a taxelor de către cetățeni este încă în discuția autorităților decidente, avându-se în vedere modelul european.

"Cei care au mai multe surse de venit (depun declarații de venit — n.r.), pentru că celui care are salariu sau doar pensie îi depune angajatorul sau Casa de pensii. Dar dacă trebuie să plătească alte taxe, nu e bine să plătească într-un singur loc? (…) Se discută în continuare la Ministerul de Finanțe, în baza proiectului-pilot de la București și Ilfov și în baza experienței europene, unde fiecare cetățean din UE are o declarație unică privind venitul anual, vrem să intrăm și noi în rândul lumii", a susținut Ponta.

Întrebat când ar putea fi implementat acest proiect, premierul a replicat: "Asta durează, sincer. Nici dacă am vrea nu putem. Haide să vedem rezultatele de la proiectul-pilot, să vedem cum extindem la toate administrațiile fiscale din țară ca să intre persoanele fizice online, să aplicăm Codul de procedură fiscală de la 1 ianuarie 2016, care reduce foarte multe taxe și proceduri. Este un proiect, zic eu așa, pe cinci ani".