"Există o firmă turcească care a început o investiţie în România, nu dau numele firmei, este producător de sticlă, şi care a primit de la Guvernul României ajutor de stat şi nu unul mic, un ajutor de 18 milioane de euro pentru a produce sticlă în România. Plecând de la acest exemplu vreau să înţelegeţi că România este interesată în participarea firmelor turceşti în construcţiile care vor fi demarate din următorul buget al UE – construcţii de autostrăzi", a spus Băsescu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Turciei, Abdullah Gül.

El a precizat că România este interesată şi de prezenţa firmelor turceşti în industria alimentară, pentru a valorifica producţia agricolă, susţinând că nu există suficientă capacitate de procesare a acesteia, în turism, în energie, unde se are în vedere atât participarea în procesul de privatizare a microhidrocentralelor şi a termocentralelor, cât şi în partea de valorificare a energiei electrice sau în investiţii în producerea energiei eoliene.

'Ne interesează în mod deosebit – şi este un semnal pe care îl voi da şi mâine – participările comune prin societăţi mixte pe pieţele din Asia Centrală – Azerbaidjan, Kazahstan, Armenia, Turkmenistan. Sunt zone în care împreună având în vedere prezenţa investitorilor turci şi a firmelor turceşti din România putem acţiona pe terţe pieţe', a spus Traian Băsescu.

El a subliniat că în România există firme turceşti care au primit ajutoare de stat pentru a-şi realiza investiţia în România.

'Deci nu există o discriminare pe care să o aplicăm firmelor turceşti. Dacă au un proiect viabil, Guvernul României le asigură şi lor ajutoare de stat pentru a realiza investiţii', a conchis şeful statului.

La rândul său, preşedintele turc a subliniat că ţara sa are relaţii strânse cu România. Abdullah Gul a menţionat că în cadrul convorbirilor cu preşedintele Băsescu s-a exprimat voinţa de a dezvolta şi mai mult relaţiile dintre România şi Turcia.

'Relaţiile dintre ţările noastre, atât politice, cât şi în domeniul securităţii, se află la un nivel excepţional', a spus Gul, el indicând şi că relaţiile economice şi comerciale dintre cele două ţări sunt deosebit de importante.

El a arătat că obiectivul comun este ca schimburile comerciale să ajungă la 10 miliarde de dolari. De asemenea, Abdullah Gül a precizat că investiţiile firmelor turce în România se cifrează la cinci miliarde de dolari.

'Ţările noastre reprezintă fiecare pentru cealaltă cel mai important partener în zona balcanică', a spus preşedintele turc.

Abdullah Gül a subliniat şi relaţiile istorice care există între România şi Turcia, arătând că în ţara noastră trăiesc 17.000 de cetăţeni turci.

Sursa: Agerpres