Daca amploarea si volumul lucrarilor necesita o reparatie generala a apartamentului, bineinteles ca incercarea de a executa singuri toate aceste lucrari este sortita esecului. insa lucrarile curente si micile reparatii pot fi efectuate fara probleme de catre nespecialisti, mai ales cand stratul suport de tencuiala nu a suferit deteriorari importante.
Mai este un aspect important, legat mai ales de costuri. Daca sunt necesare numai zugraveli interioare, pretul solicitat pentru manopera creste, constructorilor convenindu-le executarea unor lucrari de anvergura, de unde pot castiga mai mult. De aceea din ce in ce mai multi prefera sa-si rezolve singuri aceste probleme, economisind sume importante de bani. Pentru zugravitul unei camere pretul manoperei oscileaza in jurul a 800.000 lei, suma ce depaseste valoarea materialelor utilizate. in ajutorul celor intreprinzatori vin producatorii si comerciantii, care ofera intrega gama de produse la nivelul de calitate dorit.
Vopseaua lavabila adera pe orice suprafata
Noile materiale au marele avantaj ca se comercializeaza gata preparate, pregatite deja pentru utilizarea imediata. Astfel nu mai este necesara, ca pe vremuri, prepararea la fata locului, dupa retete speciale, apanajul exclusiv al profesionistilor. in plus, majoritatea produselor comercializate pot fi aplicate cu ajutorul unor dispozitive simple si ieftine (rola sau pensula). Noile zugraveli de interior sunt fabricate pe baza de rasini sintetice, care le confera calitati superioare. In functie de domeniul de utilizare, pot fi alese vopsele semilavabile, lavabile, superlavabile sau vopsele texturate cu un aspect deosebit. Acestea pot fi aplicate, practic, pe orice tip de suprafata: ciment, beton, tencuiala, rigips. Se pot aplica de asemenea si pe lemn sau metal, dar numai dupa o pregatire prealabila a suportului cu grunduri speciale.
Pregatirea suprafetelor pentru aplicarea zugravelilor necesita mici lucrari de finisaj. Ideea este ca suporturile sa ramana netede, curate, uscate si fara substante de separare. Prin substante de separare se inteleg portiuni din perete pe care vopseaua este absorbita diferit fata de restul suprafetei. Straturile anterioare de vopsea, mate si usor absorbante se vopsesc fara o prelucrare prealabila. Straturile vechi lacuite sau cele lucioase se slefuiesc mat, dupa care se grunduiesc. Tapetele nevopsite imprimate pe hartie, care adera bine pe perete, se vopsesc fara o tratare prealabila. in cazul suprafetelor atacate de mucegai, se razuie petele de pe pereti, recomandandu-se tratarea prealabila cu substante antifungice. in plus, este preferabila si utilizarea unei vopsele ce contine componenti ce impiedica dezvoltarea in continuare a mucegaiului. Trebuie subliniat ca aceste materiale nu elimina cauzele ce au condus la aparitia mucegaiului, in timp peretii patandu-se din nou. Aceasta din cauza faptului ca acesti componenti se pastreaza activi doar o perioada limitata de timp. Temperatura minima de lucru este de +5 C, iar perioada de uscare variaza intre 12 si 24 ore. Timpul total de uscare este de maximum 3 zile.     

Necesarul unui zugrav amator
Magazinele de specialitate ofera o gama larga de materiale si unelte destinate lucrarilor de intretinere a locuintelor. De remarcat ca materialele sunt ambalate in recipienti de mici dimensiuni, destinate in principal executarii lucrarilor din propria gospodarie. Multe dintre ustensile sunt realizate din material plastic sau inox, pentru a fi ferite de coroziune. Cu toate ca sunt mai scumpe decat materialele clasice (gen huma, var, etc.), urmand instructiunile specificate pe etichete, pot fi utilizate cu usurinta si de catre neinitiati, cu rezultate foarte bune.
Costul deosebit de mic comparativ cu preturile percepute de echipele de zugravi profesionisti pentru manopera justifica pe deplin efortul suplimentar pentru a ne executa singuri aceste lucrari.
De exemplu, pentru o singura camera numai manopera este 800.000 lei, cost echivalent cu cel al tuturor materialelor necesare.
Unelte si materiale
Trafalet: pretul variaza intre 68.000 lei si 107.000 lei, in functie de calitatea materialului din care este confectionata rola.
Fier glet inox: 93.000 lei. Eventualele neregularitati trebuie acoperite cu ipsos sau cu chit special.
Banda adeziva: pretul variaza intre 32.000 lei si 52.500 lei, in functie de lungimea si latimea benzii. Se utilizeaza pentru protectia suprafetelor ce nu trebuie murdarite.
Ipsos: 8.500 lei/2 kg. Pentru inlaturarea micilor imperfectiuni pot fi utilizate si chiturile speciale, mult mai scumpe, dar mai usor de aplicat.