Zona rezidentiala Pipera, aflata intr-o continua expansiune, a intrat in declin incepand cu 2008, conform unui studiu realizat de compania CBRE|Eurisko. Acest regres se datoreaza atat densitatii proiectelor din zona, a preturilor mari practicate de catre dezvoltatori, infrastructurii precare, cat si problemelor legate de furnizarea utilitatilor publice. Declinul zonei a fost de semenea sustinut si de conexiunea dificila cu centrul orasului.

Daca la inceputul dezvoltarii expansiunii imobiliare in zona, accentul era pus pe cladirile de tip vila, o data cu majorarea pretului la teren, dezvoltatorii s-au orientat preponderent catre imobilele de apartamente, ajungand pana la P+10E.

In acet moment, in zona Pipera se afla cateva ansambluri rezidentiale terminate, care nu au fost vandute in totalitate. Cu toate ca profitul nu este cel asteptat, iar clientii intarzie sa apara, dezvoltatorii au anuntat noi proiecte in zona, mentinand insa preturile ridicate.

Pretul mediu pe metru patrat construit, pentru un apartament situat in Pipera, este de 1.700 euro, dar acesta poate ajunge si pana la 2.500 euro, in proiecte considerate a fi de lux, se mai arata in studiul CBRE|Eurisko.

Pentru a atrage cumparatorii, unii dezvoltatori au apelat la discounturi cum ar fi includerea unuia sau mai multor locuri de parcare in pretul final al apartamentului, ca in cazul ansamblurilor Rovere Exclusive Concept sau Ibiza Sol. Alti dezvoltatori ofera in pretul final al apartamentului bucataria mobilata si echipata, precum in cazul ansamblului Insieme Residentiale.

In acest moment, in Pipera se afla in dezvoltare noua proiecte rezidentiale care au ca termen de livrare perioada 2008-2010. Printre proiectele care au termen de finalizare anul acesta se numara Ibiza Sol, Insieme Residentiale, My Dream Residence, Liziera Residence si High Residence.

Ansamblul High Residence, dezvoltat de Alf Company, a fost finalizat anul acesta si a fost vandut in totalitate, iar Ferco Investment a vandut deja 40% din proiectul Liziera Residence, care isi mentine termenul de livrare pentru finele anului 2008. Reprezentantii Plus Development, dezvoltatorul My Dream Residence, au declarat, de asemenea, ca pana in acest moment au vandut aproape 70% din numarul total de apartamente, sperand insa ca pana la finele lunii decembrie, cand va fi livrat proiectul, sa vanda toate locuintele. In cadrul Insieme Rezidentiale, dezvoltat de Flavia Impex 2001, au fost vandute 28% din numarul total de locuinte. Primele doua faze ale proiectului au fost deja livrate, faza a treia urmand sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an.

0-21442-proiect.jpg

Sursa: CBRE|Eurisko