‘Cerem guvernului grec şi troicii (formate din Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, n.red.) să convină cât mai repede asupra principalilor parametri ai unui nou program de ajustare bugetară’, a declarat Jean-Claude Juncker, şeful Eurogrupului, la încheierea reniunii de la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

În ciuda numeroaselor taxe impuse de guvernul de la Atena, veniturile încasate anul trecut la bugetul de Stat au fost cu 873 de milioane de euro mai mici faţă de obiectivul fixat. ‘Programul bugetar grec nu s-a încadrat în previziuni’, a subliniat Juncker.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au cerut Greciei şi creditorilor săi privaţi să ajungă ‘în zilele următoare’ la un acord de principiu pentru punerea în aplicare a înţelegerii din luna octombrie, care prevede reducerea datoriei publice a statului elen cu 50%.

Creditorii şi guvernul elen nu se înţeleg asupra ratei dobânzii pentru obligaţiunile pe care Grecia le va emite în schimbul titlurilor scadente pe termen scurt. În această problemă, poziţia exprimată luni de Juncher este favorabilă Greciei, el declarând că rata dobânzii pentru aceste obligaţiuni trebuie să fie ‘mai mică de 3,5%’ până în anul 2020, în timp ce creditorii Atenei solicită o dobândă de cel puţin 4%.

Anterior, în cursul aceleiaşi zile, surse din Ministerul grec de Finanţe au anunţat că negocierile cu creditorii privaţi vor fi prelungite până pe data de 13 februarie. Acordul la care trebuie să se ajungă este esenţial în condiţiile în care de acesta este condiţionat al doilea plan de asistenţă financiară pentru Grecia, care ar urma să primească noi împrumuturi în valoare totală de 130 de miliarde de euro.
SURSA: Agerpres