Două miliarde de euro au fost vărsate luni iar cea de a doua parte a acestei tranşe, care ar putea să se ridice până la un miliard de euro, va fi vărsată până la data de 30 iunie, a precizat MES într-un comunicat. Tranşa este sub formă de lichidităţi iar banii vor servi pentru acoperirea necesităţilor de finanţare ale sectorului public cipriot şi pentru finanţelor publice ale Ciprului, a precizat MES.

‘Aceste credite vor permite Ciprului să pună la punct reformele necesare pentru a-şi reclădi economia pe o bază sustenabilă’, a apreciat directorul MES, germanul Klaus Regling.

După lungi negocieri troica FMI, CE, BCE a acceptat la finele lunii martie să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări, etc.) şi a restructurării drastice a sectorului său financiar. Partea care revine FMI din acest plan de sprijin internaţional este de un miliard de euro.

Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt de la Fondul Monetar Internaţional a declarat că FMI ar urma să elibereze prima tranşă din planul de ajutor destinat Ciprului la scurt timp după reuniunea Consiliului de Administraţie din data de 15 mai. AGERPRES