Cei care s-au panicat saptamana trecuta de valul de scaderi, sau care au vazut mult rosu in fata ochilor la suspendarea tranzactiilor, au respirat usurati astazi. Toti indicii de la Bucuresti au fost pe plus .Si nu orice fel de plus, ci chiar cifre destul de mari pentru regiune. BET la +8,49% si BET-C la 7,95%, in timp ce BET-FI se tine in continuare de socuri la adresa investitorilor care au vazut astazi un mare +10,90%.

Prima motivatie o gasim in clasamentul valorii tranzactiilor. Intre primele titluri dupa lichiditate se afla trei SIF-uri (5, 2 si 3), cu valori in jurul cifrei de un milion de euro. Am fost astazi si martorii unor cifre maxime: Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Baile Felix (TUFE) au marcat 15%. Interesant de vazut sunt asadar companiile energetice. Petrom (SNP) se afla in valorii tranzactionate, iar ceoi doi transportatori au facut maximul zilei. La o privire asupra indicelui de nisa BET-NG, se poate observa o crestere de 10,52%. Toaet titlurile de aici au fost pe crestere, iar, atentie, companii care insumeaza circa 70% din indice au avut cresteri de peste 10%.

Dintre SIF-uri, cea mai mare crestere au avut-o 1 si 4, de peste 14%. Cel mai cuminte a fost SIF5, ce a marcat „doar” 7,5%, desi a avut cea mai mare valoare tranzactionata. Foarte aproape de limita maxima au fost in total opt titluri, care au crescut azi cu peste 14%.

In regiune, Budapesta a fost ceva mai aproape de Bucuresti, cu o crestere de 4,59%. Si Athena s-a tinut destul de aproape, cu +5,78%. In rest, in Bulgaria SOFIX a avansat cu 2,63%, WIG20 din Polonia cu +1,19% iar Belgrad cu +1,21%.