Laura Codruța Kovesi este din ce în ce mai aproape de a ocupa funcția de procuror șef European. Siegfried Mureșan, europarlamentarul PNL, a venit cu precizări importante de la Bruxelles. S-a încheiat o nouă rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european.

Joi ar putea fi ziua decisivă care să o propulseze în funcția ult dorită pe Kovesi. „Astăzi a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european. Vă spun că lucrurile merg foarte bine pentru candidata noastră, Laura-Codruța Kövesi. Care este următorul pas: Joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul și se poate să avem o decizie. Dacă va exista o decizie joi, cu siguranță va fi favorabilă candidatei noastre. După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliu o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie.”, a scris Siegfried Mureșan pe o rețea de socializare.

Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în formatul COREPER, vor discuta joi dimineață la Bruxelles candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European. Mai mult, în aceeași întrevedere s-ar putea da și un vot final.

În competiție a rămas și candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, dar acesta a fost numit la sfârșitul lunii iulie șef al Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA. Acesta nu și-a retras însă candidatura pentru funcția de procuror-șef european. Franța o susține pe Laura Codruța Kovesi.