Laura Codruța Kovesi așteaptă să vadă marți dacă va scăpa de o piedică în calea accederii sale la funcția de procuror șef european. Fosta șefă a DNA are nevoie, pentru a putea ajunge șeful Parchetului European, de gradul profesional cel mai înalt recunoscut în țara de unde provine.

La sfârșitul lunii februarie, CSM a susținut că Laura Codruța Kovesi are gradul profesional de Parchet de pe lângă Tribunal, a doua cea mai de jos treaptă profesională. În aceste condiții, ea nu ar mai fi eligibilă pentru a candida la Parchetul European.

În consecință, Kovesi a făcut următorul pas și a contestat decizia CSM care a respins recunoaşterea gradului profesional pentru Parchetul General. Marți, va avea loc primul termen în dosarul în care fosta șefă a DNA a contestat decizia în cauză.

Conform jurnaliștilor de la România TV, în clipa în care s-a decis revocarea ei din funcţia de procuror şef DNA, Kovesi a solicitat CSM să primească acest grad profesional. CSM a respins cererea, invocând că este nevoie de un examen pentru a primi acest grad profesional