Intenţia Finanţelor de a permite firmelor mici să îşi ţină singure contabilitatea a iscat o controversă cu reprezentanţii profesiei contabile, care spun că măsura va crea haos în economie.
Propunerea din proiectul de modificare a Legii contabilităţii, iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice,  care i-a contrariat cel mai mult pe contabili se referă la posibilitatea ca administratorii de firme cu cifre de afaceri sub un anumit plafon să semneze situaţiile financiare anuale în locul experţilor contabili.
Plafonul urmează să fie stabilit prin ordin al ministrului de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, un susţinător al simplificării contabilităţii pentru micile afaceri. „Noi avem în acordul cu FMI şi Comisia Europeană (CE), posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru întreprinderile mici. Avem şi o recomandare de la CE care spune că trebuie să reducem povara administrativă de la întreprinderile mici“, a declarat ministrul nu cu mult timp în urmă.
Cine şi ce semnează
Actuala legislaţie impune ca toate situaţiile financiare anuale să fie semnate de directorul economic, contabilul-şef sau o persoană împuternicită care trebuie să aibă studii superioare economice şi să fie angajate în departamentul financiar-contabil, precum şi de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).
Având în vedere că nu orice companie are nevoie de un departament financiar-contabil, reiese că piaţa serviciilor de  profil este formată, preponderent, de micile firme.  „Apartenenţa la organizaţie arată un anumit nivel de calificare. Invocarea costurilor nu este un motiv serios, pentru că noi am dus întotdeauna o politică de înţelegere a partenerilor noştri, şi tarifele experţilor sunt în funcţie de volumul şi profilul activităţii. Dacă afacerile există, existăm şi noi, este un interes de ambele părţi. Prin aceste modificări se doreşte harababură, ca să pescuiască unii în ape tulburi. Nu se doreşte o ordine şi o răspundere clară. Experţii noştri sunt verificaţi, certificaţi, este o organizaţie de elită“, spunea, pentru Capital, Emil Floriţă, director executiv CECCAR. În vreme ce Ministerul Finanţelor arată că modificarea este avantajoasă, simplificând procedurile şi reducând costurile, CECCAR crede că este vorba de „aruncarea în derizoriu a contabilităţii“.
Pentru a vedea proiectul de modificare, click aici 
Deşi admite că „în accepţiune anglo-saxonă această dereglementare a profesiei nu este rea“, organizaţia avertizează că nu va mai exista nicio garanţie în privinţa calităţii situaţiilor financiare şi, deci, a rezultatelor declarate public. Totodată, proiectul elimină şi obligaţia ca directorul economic, contabilul-şef sau persoana împuternicită să fie încadraţi în departamente de specialitate.
Firmele, libere să îşi asume riscuri
„Oricine va putea organiza şi ţine contabilitatea şi întocmi situaţii financiare: indiferent de calificare, indiferent de funcţie (se ştie că într-o entitate sunt funcţii incompatibile) şi indiferent de profilul moral (sunt îngropate valorile morale ale profesioniştilor contabili)“, se arată într-un protest al CECCAR, la care au aderat deja câteva mii de contabili.
În fond, „dereglementarea“ va liberaliza piaţa serviciilor contabile şi le va da voie administratorilor de firme mici să evalueze atât riscurile, cât şi beneficiile deciziei de a renunţa la serviciile contabile. „Aceste riscuri care adunate se vor transforma în gafe profesionale vor conduce la nereguli în toată economia“, crede Emil Floriţă.