UPDATE 17:20
Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen, însă decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti, informează mediafax.ro.

Fostul premier nu poate fi însă eliberat decât după judecarea unui eventual recurs de către Tribunalul Bucureşti. Dacă Tribunalul Bucureşti va menţine decizia Judecătoriei Sectorului 4, Adrian Năstase va fi pus în libertate.

Adrian Năstase ar putea fi eliberat astăzi după aproape şapte luni şi jumătate de detenţie după condamnarea în dosarul "Trofeul calităţii".

Judecătorii au rămas în pronunțare pe cererea de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase. "Nu o să cad în capcana procurorului. Eu nu confund justiția în ansamblu cu unul sau doi judecători. Nu am avut calculator sau telefon mobil în celulă. De aceea am și depus manuscrisele. Îmi mențin punctele de vedere politice", a declarat fostul premier în instanță.

Avocatul lui Năstase a spus judecătorilor că fostul premier a executat 283 de zile de închisoare și că în toată această perioadă a depus o muncă intelectuală și a realizat numeroase lucrări știițifice. Despre calitatea acestora, avocatul afirmă că doar cititorii sunt în măsură să se pronunțe. El a mai adăugat că toți colegii de închisoare ai lui Năstase au fost încântați de prelegerile sale și că fostul premier a avut un comportament constant pozitiv și că pe perioada detenției acesta s-a îndreptat.

Cererea de eliberare înainte de termen este judecată de Judecătoria Sectorului 4. În dosarul Trofeul Calităţii, Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare. Comisia de eliberări condiţionate a penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv pentru eliberarea înainte de termen a lui Năstase, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.

Astfel, avocatul Ion Cazacu a menţionat că membrii Comisiei au luat în considerare activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în închisoare, faptul că acesta a publicat trei cărţi, dar şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Fostul premier a cerut de două ori schimbarea datei la care să fie judecată cererea de eliberare, în data de 10 şi apoi, 18 februarie.

Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii" referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.