Volodimir Zelenski a dat ordinul, iar trupele ucrainene s-au mobilizat. Astfel, în cursul nopții de marți, punctul de control Tetkino de la frontiera din regiunea Kursk, din Rusia a fost bombardat.

Anunțul a fost făcut de guvernatorul Roman Starovoit, relatează Interfax. Într-o postare pe contul său de Telegram, acesta a precizat că atacul ar fi avut loc în jurul orei 20.30 marți, fără a fi înregistrate victime.

„Astăzi, în jurul orei 20:30, în districtul Glușkovski din regiunea Kursk, au fost efectuate bombardamente din Ucraina. Potrivit datelor preliminare, nu au existat victime. Detaliile sunt clarificate”, a spus Starovoit în canalul său de pe Telegram.

Menționăm faptul că acesta nu este singurul bombardament din regiunea Kursk. Ucraina a mai lovit odată în cursul zilei de marți zona.

S-a întâmplat la cinci dimineața, atunci când satul de frontieră Alekseevka a fost bombardat cu arme de calibru mare. Au exista pagube materiale minime, însă de asemenea nu au fost raportate victime.

Ulterior, președintele Comitetului de anchetă al Rusiei, Alexander Bastrykin, le-a cerut anchetatorilor să consemneze faptul bombardării satului Alekseevka de către forțele armate ale Ucrainei.

O reacție rapidă a venit și din partea șefului regiunii Kursk, care a anunțat introducerea unui nivel „galben” de pericol terorist în regiune încă din data de 11 aprilie. La acel moment, Rusia a a început deja să aibă temeri în legătură cu o eventuală ofensivă venită din Ucraina.

Drept urmare, cea mai recentă prelungire a devenit cunoscută săptămâna trecută, adică până pe 25 mai.

La rândul său, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a raportat bombardamente din partea ucraineană a unuia dintre satele de frontieră. El mai spunea că a existat și o victimă, însă care avea o rană ușoară, situația fiind sub control.

Ce se întâmplă la granițele Rusiei?

„Chiar acum, șeful districtului Grayvoronsky Gennady Bondarev a raportat bombardarea satului Bezymeno de către Ucraina. Există o victimă care are o rană de severitate ușoară”, a scris Gladkov, marți, pe canalul său de Telegram.

Menționăm faptul că războiul declanșat de Rusia a trecut prin mai multe schimbări în ultimele două luni de zile. Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov.

El declara că războiul a intrat deja într-o fază prelungită, iar Ucraina este pregătită să ofere un răspuns dacă va fi nevoie.

„Potrivit multor semne, Rusia se pregătește să desfășoare o operațiune militară pe termen lung. Războiul se mută într-o fază prelungită. Vedem cum în regiunea Herson, în regiunea Zaporoje, ocupanții ruși desfășoară în mod activ lucrări de inginerie și fortificație pentru a merge în defensivă, dacă este necesar”, a spus Oleksiy Reznikov, în timpul discursurilor sale adresate Consiliului Afaceri Externe al UE și Secretarului General al ONU, relatează ZN.ua.

Războiul din Ucraina a intrat într-o ”fază prelungită”

În același timp, el a vorbit și despre repercusiunile războiului asupra economiei țării. Oficialul ucrainean a avertizat că în cazul în care războiul se va prelungi, există riscul unei crize alimentare globale, dar și al unei crize de migrație.

„Războiul distruge economia ucraineană. În fiecare zi crește nevoia de resurse pentru redresare. Prelungirea războiului implică riscul unei crize alimentare globale, precum și al unei alte crize a migrației. Având în vedere acest lucru, dorim să învingem inamicul și să ne eliberăm teritoriile cât mai curând posibil”, a subliniat ministrul Apărării.

Totuși, oficialul ucrainean încearcă să fie optimist. El susține că semnele confirmă faptul că Rusia poate fi învinsă pe front, având în vedere cele întâmplate în ultimele săptămâni.

„Vedem clar că Rusia poate fi învinsă pe câmpul de luptă. Acest lucru va elibera lumea de tiranie, iar Europa de amenințarea constantă”, a conchis Reznikov.