După luni de cercetări, Ministerul Sănătăţii a constatat concentrări uimitoare de boli specifice în anumite regiuni ale ţării, scrie cotidianul Kathimerini. De exemplu, în regiunea Viotia, din centrul Greciei, s-a constatat un număr surprinzător de mare de astmatici, iar în insula Kalymnos au fost înregistrate cazuri frecvente de boli psihice.

Ministrul adjunct al sănătăţii, Markos Bolaris, a dispus deschiderea unei anchete în luna august după descoperirea a circa 600 de locuitori de pe insula turistică Zante, echivalentul a 1,5% din populaţie, care beneficiau de ajutoare pentru nevăzători.

Markos Bolaris a observat apoi că peste 1.000 de locuitori din al doilea oraş al ţării, Salonic, erau înregistraţi ca având un handicap puternic, un număr ‘care ar fi fost potrivit dacă Grecia ar fi participat la Războiul din Vietnam’.
Circa 210.000 de persoane beneficiază de ajutoare de un fel sau altul, un nivel ridicat, ceea ce implică faptul că unii greci sunt înregistraţi de mai multe ori, a declarat oficialul pentru publicaţi citată. În urma unui nou recensământ care va avea loc între februarie şi martie, autorităţile speră să economisească în jurul a 250 de milioane de euro la bugetul anual total al ajutoarelor sociale, situat la 6,2 miliarde de euro, a subliniat Kathimerini.

Guvernul grec a impus o reducere generală a salariilor funcţionarilor publici şi a luat măsuri de austeritate sub presiunea Uniunii Europene şi a FMI după ce ţara a fost aproape de faliment în 2010. O administrare deseori anarhică a condus la risipe masive din fondurile publice timp de decenii. În 2011, Ministerul Muncii a dezvăluit că milioane de euro au fost distribuiţi sub formă de pensii timp de ani de zile unor persoane decedate de multă vreme.

Sursa: Agerpres