Anul în care abia am intrat nu anunță modificări majore ale situației dificile în care se află piața autoturismelor din România. După ani buni în care vânzările au scăzut de la peste 300.000 de unități la mai puțin de 100.000, pentru ca, în 2012, să fie depășită cu greu valoarea de 70.000 de unități, în 2013 este de așteptat ca reculul să continue. În ciuda acestui fapt, producătorii de vehicule încearcă să atragă cât mai mulți clienți, prin lansarea unor modele noi. Din nefericire, multe dintre acestea își vor găsi cu greu cumpărători în România, dat fiind faptul că nu corespund caracteristicilor pieței. Având în vedere că aproape 70% dintre mașinile comercializate în 2012 au avut drept clienți firmele, singurele modele care pot avea pretenții la o cotă importantă de piață sunt cele care corespund cerințelor cumpărătorilor de flote.
Cu toate acestea, piața românească a autoturismelor va fi luată cu asalt de modele care mai de care mai interesante din punctul de vedere al designului și dotărilor, cu prețuri pe măsură. Un caz aparte este cel al producătorului autohton Automobile Dacia care, în ciuda păstrării cu încăpățânare a secretului, pare a se afla în pragul lansării variantei break a noului Logan.  Această noutate nu este departe de a deveni o certitudine pentru că, după cum susțin surse din piață, prezentarea modelului va avea loc în martie, la expoziția auto de la Geneva.

Avalanșă în prima jumătate a anului
Primul trimestru al lui 2013 se anunță foarte bogat în lansări de noi modele și face-lifturi. Astfel, chiar din ianuarie clienții români vor putea achiziționa noua Mazda6 și Chevrolet Spark face-lift. În februarie, sunt așteptate face-lifturile (FL) modelelor Ford Fiesta și Renault Fluence și noile Audi A3 (3 uși) și S3, iar martie va aduce în România Renault Clio ST,  Ford Kuga, Citroën DS3 Cabrio, Opel Adam, Skoda Octavia, Mini Paceman, Hyundai i30 CW și Audi SQ5. În al doilea trimestru, lansările se anunță la fel de numeroase. Vor sosi pe piață Citroën C3 FL, Opel Cascada, Renault Scenic FL, Mercedes-Benz CLA și Clasa E, Audi RS 5 Cabrio­let, Renault Kangoo, Mitsubishi Global Small, Skoda Superb FL, Audi RS6 Avant și Hyundai Grand Santa Fe.
A doua jumătate a anului va debuta cu Mitsubishi Outlander PHEV, Skoda Rapis Spaceback, Nissan Note, Audi RSQ3, S3 Sportback și S3 sedan, Peugeot RCZ, 208GTi și 2008, Skoda Yeti FL, Chevrolet Trax și BMW Seria 5 FL. În ultimele luni din 2013 sunt anunţate modele precum Citroën C4 Picasso, Mazda3, Mercedes-Benz Clasa S, Audi A8, Hyundai ix35 FL, BMW Seria 4 și X5, precum și un nou Re­nault Clio RS.