Ce este ESMA?

European Securities and Markets Authority (ESMA) este o instituţie a Uniunii Europene care urmăreşte protejarea investitorilor şi care asigură integritate, stabilitate şi o bună funcţionare a pieţelor financiare. Din moment ce piaţa OTC (over the counter) reprezintă o zonă care se bucură din ce în ce mai mult de atenția consumatorilor de servicii financiare de retail, interesul Autorității europene de reglementare către o mai strictă supraveghere și reglementare a acestei piețe, apare oarecum natural. Reglementările ESMA trebuie aplicate fiecărei pieţe a Uniunii şi prin urmare, sunt de o importanţă majoră pentru grupul XTB. Vă reamintim că grupul nostru are o prezenţă locală în piaţă în ţări precum Cehia, Franţa, Germania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania sau România

Ce vizează noile reglementări?

ESMA a hotărât să folosească noul mecanism denumit “intervenţie asupra produsului”, care urmăreşte să protejeze investitorii de retail. Cele mai importante aspecte ale acestor noi reglementări sunt exprimate în cea mai mare parte în termeni de limite de levier, deşi documentul în sine este mult mai amplu:

  1. Intervenţia introduce interzicerea opţiunilor binare, in­strumente care au fost clasificate ca fiind prea riscante pentru investitorii de retail. Managementul XTB consideră această modificare de o importanţă secundară pentru companie, dată fiind adresabilitatea redusă a acestor instrumente și ponderea scăzută pe care acestea o aveau în rulajul total la nivel de grup.

  2. O altă serie de modificări sunt cele referitoare la contractele pentru diferenţă (CFD), un produs important în oferta noastră. Levierul financiar maxim a fost limitat la 30:1, însă pentru mulţi traderi această limitare va fi mai severă, scăzând chiar până la 2:1. Limita superioară de levier de 30:1 a fost stabilită pentru perechile valutare majore, cea de 20:1 pentru alte perechi valutare, aur şi indicii majori de acţiuni, 10:1 pentru alţi indici de acţiuni şi alte mărfuri, 5:1 pentru alte instrumente nespecificate, iar 2:1 pentru CFD-uri cu suport pe monede virtuale. Studiul făcut de portalul Comparic arată că peste 90% din traderi se opun unor astfel de limitări severe. ESMA a afirmat că a primit 18.500 de răspunsuri la invitaţia la consultare publică, iar majoritatea acestora au venit din partea investitorilor şi a traderilor individuali. Asta sugerează că modificările nu sunt neapărat unele binevenite în rândul comunităţilor de traderi şi că nu vor fi pe placul acestora. Aceste modificări vor necesita niveluri crescute ale sumelor depuse pentru menţinerea unei anumite expuneri în piaţă, iar acest lucru este costisitor deoarece fondurile blocate astfel pot fi investite cu scop lucrativ în alte părţi. XTB vede aceste schimbări ca fiind unele radicale şi potenţial contraproductive. Dacă traderii aleg să părăsească jurisdicţia UE în căutarea unor condiţii de tranzacţionare îmbunătăţite, nu vor mai avea parte de protecţia europeană.

  3. Va exista o regulă de închidere în marjă la nivel de cont, care va duce la declanșarea închiderii pozițiilor cu sold nega­­tiv, dacă nivelul marjei va scădea sub 50% din valoarea originală (la nivel de cont). XTB consideră acest nivel ca fiind unul fezabil.

  4. Intervenţia asupra produsului introduce obligativitatea protecţiei împotriva balanţei negative. Asta înseamnă că o pierdere a unui trader de retail nu va putea depăşi sub nicio formă balanța contului. Autoritatea dorește să ofere astfel o protecție adițională traderilor de retail, pentru evitarea unor situații similare celei din anul 2015, când Banca Elveției a renunțat la pragul de susținere pentru Francul Elvețian, declanșând astfel unde de șoc în piețele valutare globale. Grupul XTB sprijină pe deplin această măsură – de altfel, XTB a implementat deja această practică înainte să fie abordată de către ESMA.

  5. Reglementările mai limitează o serie de stimulente care pot fi oferite în legătură cu tranzacţiile CFD. XTB aprobă acest principiu, însă managementul companiei vede totuși unele beneficii în existența unei forme de stimulente, în ceea ce priveşte consolidarea unei relaţii pe termen lung între un broker şi clienţii acestuia.

  6. În cele din urmă, Autoritatea europeană introduce intervenţia privind standardizarea avertismentelor cu privire la riscuri, măsură pe care XTB o aprobă întru totul, întrucât asigură o mai bună transparenţă și crește awareness-ul consumatorului de servicii financiare de retail cu privire la riscul ridicat asociat investițiilor în instrumente financiare derivate cu levier.

 

Merită să rămâi client al unui broker European?

Pe scurt: Da, cu siguranță. Deși tranzacționarea CFD-urilor cu brokeri din Europa va necesita depuneri mai mari, traderii ar trebui să acorde importanță în primul rând siguranței lor.

XTB subliniază faptul că unii brokeri care oferă condiții de tranzacționare potențial atractive, fie nu sunt reglementați, fie sunt reglementați în jurisdicții obscure, îndepărtate, și prin urmare, banii clienților ar putea fi expuşi unui risc ridicat de contrapartidă. În plus, chiar dacă un broker are o licență, distanța mare și diferența mediilor de reglementare și de supraveghere pot face aproape imposibilă exercitarea drepturilor clientului. Mai mult decât atât, traderii ar trebui să observe că în niciuna dintre țările din afara UE, nu li se oferă protecție împotriva balanţei negative.

În același timp, XTB subliniază problema brokerilor nereglementați sau aflați la limita legii, care își oferă serviciile în Europa din exteriorul acesteia. Multe dintre aceste companii folosesc tehnici agresive de marketing și vânzări, oferind o viziune a profiturilor rapide, dar, în realitate, încurajând clienții să-și asume riscuri excesive. Aceste societăți au un impact negativ asupra integrității piețelor financiare în Europa, iar activitățile acestora ar trebui să fie examinate de către ESMA.

Asigură-te că verifici cu atenţie licenţa brokerului

Este evident că investiiţile prin intermediul un broker de încredere și reglementat ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare trader. XTB recomandă întotdeauna verificarea licenței nu numai pe site-ul companiei, ci și pe un site web al unei autorități de reglementare. În plus, investitorii s-ar putea asigura că o casă de brokeraj nu se află pe listele ce conțin avertismente publice. Traderii ar trebui să fie conștienți de faptul că licențe diferite oferă niveluri diferite de securitate pentru clienți. Unele licențe off-shore pot oferi o protecție mai redusă decât licențele din țările Uniunii Europene.

Levier mai mare pentru traderii professional

 

Merită reţinut că limitele introduse prin reglementările ESMA fac referire la clienţii de retail. Clienţii caselor de brokeraj, inclusiv XTB, pot lua în calcul să devină traderi professional, în măsura în care întrunesc criteriile impuse de autoritatea europeană. Chiar ESMA a subliniat această posibilitate în declaraţiile sale:

“Dacă îți doreşti să continui tranzacţionarea CFD-urilor fără limitele de levier introduse prin intervenţia asupra produsului, sau dacă dorești să continui tranzacţionarea de opţiuni binare, poţi discuta cu brokerul tău, luând cu atenţie în considerare reclasificarea ca trader professional.” – ESMA Q&A, întrebări legate de intervenţia asupra produsului

Trebuie reţinut că anumite condiţii trebuie să fie îndeplinite pentru a putea deveni un trader professional. Mai exact, clientul trebuie să îndeplinească în mod cumulat, 2 dintre următoarele 3 condiţii:

  1. Clientul a executat în medie cel puţin 10 tranzacţii în ultimele 4 trimestre, având o valoare nominală de cel puţin 50.000 euro.

  2. Clientul deţine în portofoliul său total instrumente financiare și dețineri cash de cel puţin 500.000 euro

  3. Clientul are cel puţin un an de experienţă profesională în sectorul financiar, pe o poziţie care necesită cunoştinţe despre pieţele financiare

ESMA aminteşte că deşi clienţii professional nu vor avea restricţii de levier, aceștia vor trebui să renunţe la un anumit grad de protecţie care le este oferit clienţilor de retail.

Cum vor afecta reglementările ESMA compania XTB?

 

Societatea noastră este pregătită pentru o scădere temporară a volumelor tranzacţionate, însă suntem convinși de viabilitatea business-ului pe termen mai lung. În primul rând, clienții îşi vor ajusta strategiile de tranzacționare în timp. În al doilea rând, XTB se așteaptă ca piața europeană să se consolideze. Reglementările ESMA pot face ca acest business să fie mai puțin atractiv pentru companiile care urmăresc un profit rapid și care nu au o bază stabilă de clienți. Companiile cu o ofertă generoasă de instrumente financiare și cu o diversificare solidă ar putea profita de acest proces și și-ar putea crește cota de piață. Managementul XTB observă aceste oportunități și are obiective ambițioase în acest sens.

Cea mai mare schimbare atât pentru traderi, cât și pentru business-ul de brokeraj din Europa este limitarea efectului de levier pentru retail. Traderii vor fi nevoiţi să depună sume mai mari pentru fiecare tranzacție, și în consecință, să-și revizuiască metodele de tranzacționare. Când vine vorba despre piața OTC în Europa, aceasta ar putea marca un început al consolidării pieţei, în care, companiile care au un business bine diversificat (din punct de vedere geografic și al produselor), așa cum este XTB, au şansele cele mai mari să reziste. – Omar Arnaout, CEO al XTB

Nu oferim doar instrumente CFD – XTB reintroduce în ofertă acţiuni clasice şi ETF-uri

XTB consideră necesar să le ofere investitorilor și traderilor o gamă extinsă de oportunități de investiții, toate accesibile într-o singură platformă de tranzacționare. O astfel de soluție asigură nu doar confortul, ci și eficiența utilizării capitalului. Investitorii nu au nevoie să transfere bani de la un cont la altul pentru a tranzacționa acțiuni, ETF-uri sau instrumente financiare derivate. Având în vedere acest lucru, XTB a reintrodus în oferta sa acțiuni de pe 16 piețe importante ale lumii, alături de ETF-uri sau CFD-uri. Aceste piețe includ NYSE, NASDAQ, LSE, Deutsche Borse și multe altele. Acest lucru le va permite investitorilor să-și creeze portofolii echilibrate, bine diversificate. Trebuie să subliniem faptul că acestea sunt acțiuni clasice și ETF-uri clasice, și nu instrumente derivate de tip CFD. Managementul XTB este convins că o astfel de ofertă vastă, însoțită de o tehnologie de ultimă generație, este viitorul tradingului şi al investiţiilor.

Le oferim clienţilor noştri peste 1500 de acţiuni listate pe 16 burse majore. Adițional, am introdus ETF-uri şi le vom oferi clienților acces la peste 200 de fonduri. Acestea le permit investitorilor să implementeze numeroase strategii, utilizând o singură platformă integrată de trading. Astfel, se vor reduce considerabil costurile de tranzacţionare şi timpul de execuţie. – Omar Arnaout, CEO al XTB

În prezent, toţi clienţii XTB pot realiza 5 tranzacţii gratuite în fiecare lună în limita valorii nominale de 30.000 euro.

Tranzacționarea de instrumente financiare derivate este riscantă. Pierderile pot depăși marja blocată.