WPE a semnat un parteneriat cu AQSystems Suedia, companie care dezvoltă soluţii de “remote sensing” pentru măsurarea vântului încă din anul 1960. WPE a devenit astfel distribuitor autorizat pentru România al produselor AQSystems pentru analiza resurselor şi potenţialului eolian şi estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 15% în 2013, datorită lansării noii game.
“Noul parteneriat cu AQSystems, companie suedeză cu experienţă în folosirea echipamentelor de tip sodar de peste 50 de ani, aduce atât un plus de calitate şi eficienţă în efectuarea măsurătorilor şi dezvoltărilor proiectelor eoliene, cât şi o creştere a eficienţei şi operării parcurilor”, a declarat Sebastian Enache, directorul general al Wind Power Energy.
Avantajele acestei tehnologii ţin şi de faptul că, spre deosebire de un stâlp de măsură, sodarul nu are nevoie de autorizaţie de construire – pentru că este mobil – şi, totodată, poate măsura vântul până la o înălţime de 200 de metri, funcţionând în condiţii climatice extreme: -40°C până la 60°C, cu o acurateţe de 0,1m/s.
“Turbinele eoliene sunt din ce în ce mai înalte, iar stâlpii de măsură sunt din ce în ce mai scumpi. Echipamentul AQ500 Sodar permite validarea rapidă a profilului vertical al vântului, având incertitudini reduse şi o mare disponibilitate”, a adăugat Sebastian Enache.
De asemenea, Pelle Hurtig, directorul general al AQSystem Suedia, crede că România are potenţialul de a deveni în viitor o piaţă foarte importantă în acest domeniu.