‘Am învăţat multe în ultimii doi ani şi am construit mecanisme de protecţie. Pericolele de contagiere pentru celelalte ţări din zona euro s-au redus, iar zona euro a devenit mult mai rezistentă în ansamblul său’, afirmă Wolfgang Schäuble într-o declaraţie publicată vineri de ziarul Rheinischen Post.

Criza a arătat că, atunci când trebuie să se acţioneze repede, ‘Europa poate reacţiona repede. Ideea că nu am fi în stare să reacţionăm pe termen scurt faţă de o situaţie neprevăzută este falsă’, consideră ministrul german de finanţe, potrivit căruia ‘Europa nu se prăbuşeşte atât de repede’.

Referindu-se la situaţia din Grecia după alegerile legislative şi la dificultăţile privind crearea noului guvern, titularul german al finanţelor lansează un avertisment forţelor antieuropene.

Este ‘periculos să fie înşelaţi cetăţenii dându-li-se asigurări că există altă cale mai simplă pentru asanarea Greciei, evitându-se orice austeritate. Este un nonsens’, spune Wolfgang Schäuble.

Acesta aminteşte că statele europene şi creditorii privaţi au făcut ‘eforturi extraordinare’ pentru Grecia. ‘Vrem ca Grecia să rămână în zona euro, dar trebuie ca şi ea să dorească acest lucru şi să-şi îndeplinească angajamentele. Noi nu putem forţa pe nimeni’, precizează ministrul german.

Un sondaj de opinie realizat în Germania arată că 73 % dintre cetăţeni se pronunţă pentru ieşirea Greciei din zona euro. Potrivit acestui studiu realizat de institutul ‘Toluna und Thöring Heer & Partner’, 60 % dintre germani consideră o ameninţare pentru euro semnalele împotriva politicii de strictă economisire care au apărut atât în Grecia, cât şi în Franţa după recentele alegeri.
SURSA: Agerpres