De la versiunea Developer Preview prezentată în septembrie 2011, menită a dezvălui platforma de programare, Windows 8 a făcut progrese din toate punctele de vedere. De la introducerea experienței de utilizator pentru touch, tastatură și mouse, la îmbunătățirea platformei de dezvoltare, Consumer Preview vine cu performanțe crescute, calitate și stabilitate.
Versiunea experimentală a sistemului de operare Windows 8 a fost descărcată de un milion de ori în 24 de ore, conform unui anunţ al companiei americane.
Sistemul de operare poate fi descarcăt de AICI.
Microsoft recomandă ca instalarea versiunii beta să se facă pe PC-uri ce au configuraţii cu procesor de minim 1 GHz. Pentru sistemele pe 32 de biţi  memoria RAM minimă este de 1GB şi spaţiul de stocare 16 GB, iar pentru sistemele pe 64 biţi e nevoie de  2 GB RAM şi 20 GB spaţiu liber pe hard disk.
Windows 8 Consumer Preview marchează versiunea beta a Windows Store, populat cu o varietate de aplicații Metro, atât ale Microsoft, cât și ale dezvoltatorilor independenți. În versiunea Consumer Preview, aceste aplicații pot fi descărcate gratuit.
Cu o prezenţă slabă pe segmentul tabletelor şi telefoanelor mobile, Microsoft se află cu mult în urma competitorilor săi, Google şi Apple. Lansarea Windows 8 este, aşadar, deosebit de importantă pentru companie, care trebuie să îi convingă pe dezvoltatori să creeze aplicaţii pentru magazinul său online.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/nxbHawhzACA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>