Washingtonul părea confuz pînă acum în privința criptomonedelor. Dar SEC (US Securities and Exchange Commission) este acum condusă de deocratul Gary Gensler, care a predat un curs despre blockchain la MIT.

Criptomonedele vor fi introduse în Washington

El a anunțat recent că industria criptografică ar putea intra sub o reglementare mai mare. „Dacă cineva tranzacționează azi Bitcoin în America, nu există un regim de protecție a investitorilor”, a spus el.

Cel mai îngrijorător pare să fie abilitatea unor mesaje pe Twitter de la o singură persoană, CEO-ul Tesla, Elon Musk, de a determina aceste oscilații. Musk a amestecat pasiunea personală pentru criptomonede cu afacerea companiei de vehicule electrice.

Săptămâna trecută, un tweet al lui Elon Musk a provocat prăbușirea întregii piețe a criptomonedelor. Asta în condițiile în care sprijinul Tesla pentru criptomonede a contribuit la creșterea vertiginoasă a prețurilor acestora, inclusiv prețul unui Bitcoin.

Deși nu e clar dacă sau când Congresul ar putea adopta legislația privind industria criptografică, o serie de agenții ar putea avea un impact major asupra modului în care operează industria. Dar gențiile-cheie încă nu au șefi permanenți, iar viitoarele numiri ar putea schimba considerabil strategiile de reglementare.

În prezent, bursele criptografice nu au o reglementare generală, precum piețele de capital. Coinbase, de exemplu, este înregistrat în majoritatea statelor cu o licență de transmițător de bani, dar nu ca un schimb.

Proiect de lege pentru activele digitale

Camera Reprezentanților a adoptat luna trecută un proiect de lege pentru crearea unui grup de lucru pentru activele digitale, alături de SEC și CFTC (Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures). Grupul, care ar include companii din industrie, va produce un raport privind cadrul de reglementare pentru activele digitale. Soarta acestui proiect de lege în Senat este neclară.

Proiectul de lege ar permite ca vânzările de jetoane să se desfășoare ca valori mobiliare reglementate în temeiul SEC și apoi, dacă trec un anumit test, să devină mărfuri supravegheate de CFTC.