"Sistemul actual a scos la iveală un defect major care nu va fi corectat doar prin cuvinte. Liderii europeni trebuie să fie mai uniţi ca niciodată, sau va trebui să existe o oarecare reorganizare pentru că sistemul actual nu funcţionează", a declarat Buffett într-un interviu.

Întrebat dacă uniunea monetară va supravieţui acestei crize, Buffett a spus că are dubii în privinţa acestui aspect. Investitorul american a subliniat că nu vede asemănări între criza din zona euro şi avertizările unora asupra datoriilor Statelor Unite.

"17 ţări din lume au renunţat la dreptul de a emite obligaţiuni în moneda lor naţională, exact ceea ce fac Statele Unite ale Americii. Situaţiile sunt fundamental diferite", a spus Buffett.

Criza datoriilor a dus la majorarea randamentelor în Europa, dar Buffett consideră că acţiunile companiilor europene rămân, în continuare, atractive.

"Vă pot enumera câteva acţiuni europene care sunt chiar atractive. Nu ştiu dacă ele sunt mai profitabile decât ceea ce se găseşte în Statele Unite, dar există acţiuni europene care-mi plac", a mai spus magnatul american.

Pieţele bursiere din Europa au scăzut, luni, la minimum ultimelor şase săptămâni, pe fondul îngrijorărilor legate de o eventuală răspândire a crizei în zona euro.