P&G va răscumpăra astfel de la Berkshire acţiuni proprii în valoare de 4,7 miliarde de dolari, holdingul lui Warren Buffett ieşind astfel din acţionariatul celui mai mare producător de bunuri de consum la nivel global fără a fi nevoit să suporte costul presupus de vânzarea acţiunilor pe piaţă.

Tranzacţia se va încheia în a doua jumătate a anului viitor. Duracell va trece sub comanda Berkshire cu lichidităţi de 1,7 miliarde de dolari, după cum precizează Bloomberg.

Miliardarul Warren Buffet, Geniul din Omaha, a declarat: "Am fost mereu impresionat de Duracell, în calitate de consumator, dar și ca investitor pe termen lung în P&G și Gillette. Duracell este un brand recuoscut în toată lumea, un adevărat lider la nivel mondial, cu produse de calitate superioară. Cred că se va integra foarte bine în Berkshire Hathaway."

Vânzarea Duracell face parte din planurile P&G de a slăbi portofoliul de produse de larg consum care include, de asemenea, marca Gillette. Berkshire este al cincilea cea mai mare acționar din Procter&Gamble, cu o participație de aproape 2%.

P&G are de gând să recapitalizeze Duracell, cu o infuzie de capital în valoare de 1,8 miliarde de dolari, înainte de finalizarea tranzacţiei Berkshire. Brandul de baterii reprezintă 2,9% din cifra de afaceri a P&G. Analiştii consideră că producătorul mondial Duracell nu a ţinut ritmul cu celelalte divizii ale grupului în ultimii ani, privitor la creşterea veniturilor.

În vârstă de 84 de ani, Warren Buffett este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estimată la aproximativ 67 de miliarde de dolari. El a recunoscut recent că a făcut o "mare greșeală" investind în compania Tesco, care este în prezent prinsă într-un scandal de contabilitate iar profiturile retailerului britanic au scăzut considerabil.

Berkshire a fost unul dintre cei mai mari acționari ai lanțului de supermarketuri până de curând, când a început să vândă pachetul de acțiuni la un preț de fugă. Buffet pe pierdut 678 de milioane de dolari doar în trimestrul al treilea al acestui an.