În ciuda unor eforturi de modernizare, infrastructura nord-coreeană este încă veche și există controale politice stricte asupra comunicațiilor, scrie NationalInterest.

Site-ul NKNews a relatat zilele trecute că Phenianul, deși are un sistem de telefonie fixă care acceptă apeluri de aproape peste tot din lume, a suna pe cineva în statul comunist e super complicat.

Când se apelează un număr de telefon în Coreea de Nord, acesta este de obicei direcționat prin intermediul unui operator internațional.

Este important ca apelantul să știe și numele și numărul de telefon al persoanei pe care o sună. De asemenea, conform sursei citate, există foarte puțini astfel de operatori care lucrează în acest sistem, așa că, în așteptarea legăturii, e nevoie de multă răbdare.

De cele mai multe ori, operatorul, controlat politic, întreabă apelantul de unde sună. „Ca și vizitarea Coreei de Nord, efectuarea unui apel internațional către țară nu e așa simplu cum v-ați putea aștepta. Poate fi costisitor și apar o serie de reguli de urmat care nu sunt imediat evidente”, a declarat Ian Bennett de la ONG-ul Choson Exchange.

Încercarea de a apela pentru diverse afaceri în Coreea de Nord poate duce și la aventuri suplimentare.”Presupunând că persoana pe care o sunați nu stă lângă telefon, din acel moment începe odiseea așteptării”, a declarat Bennett pentru NK News.

„Receptorul telefonului este lăsat pe birou, permițându-vă să ascultați zgomotele de fundal din Phenian, notificări ocazionale de mesaje pe telefonul mobil, trîntirea ușilor și pașii de pe holuri, în căutarea persoanei cu care doriți să vorbiți.”

Nu doar serviciul de telefonie fixă al Coreei de Nord este mult în urmă. Țara se află încă într-o rețea celulară 3G din 2008, iar rețeaua sa este cu mult în urma a tehnoligiei din lumea occidentală. Există însă unele zvonuri că o rețea 4G ar putea sosi în curând.

Coreea de Nord ar fi pornit anul trecut o adevărată represiune împotriva telefoanelor mobile fabricate în China, dispozitivele electronice străine fiind ilegale în această țară.