Cel mai bine plătit manager de hedge fond a fost anul trecut David Tepper, de la fondul american Appaloosa Management, care a fost recompensat cu 3,5 miliarde de dolari, ceea ce îi permite acestuia să ocupe poziţia de lider pentru al doilea an consecutiv.          

Urmează Steven Cohen, fondatorul SAC Capital, care a câştigat anul trecut 2,4 miliarde de dolari, chiar dacă firma sa a fost obligată să plătească o amendă record de 1,8 miliarde de dolari pentru a soluţiona un dosar de insider trading. Pe locul al treilea se situează John Paulson, care a devenit renumit după ce a pariat împotriva bulei speculative de pe piaţa imobiliară americană. Anul trecut, Paulson a câştigat 2,3 miliarde de dolari după ce pariurile pe acţiunile din sectorul financiar i-au permis fondului său Paulson & Co's Recovery Fund să înregistreze o creştere de 63%.

Doar patru din cei 25 de manageri de hedge fonduri au câştigat anul trecut o sumă mai mare de un miliard de dolari iar pentru a fi inclus pe această listă un manager trebuie să fi câştigat în 2013 o sumă de cel puţin 300 de milioane de dolari. 20 din managerii care erau incluşi în ediţia din 2012 se regăsesc şi în ediţia din 2013, alături de cinci nume noi.

Institutional Investor's Alpha a calculat aceste câştiguri pe baza comisioanelor percepute de un fond de hedge de la investorii săi, comisioane care pot varia de la un fond al altul, precum şi pe baza participaţiilor deţinute de manageri la companiile care se ocupă de acest fonduri.

Fondurile speculative reprezintă o industrie de 2.700 miliarde de dolari care administrează averile persoanelor înstărite dar şi banii fondurilor de pensii şi alte investitorilor. Numai anul trecut investitorii au injectat 63,7 miliarde de dolari în fondurile de tip hedge.

Agerpres