Vom avea averse abundente la munte, în vest, în nord și în centru. Spre seară și la noapte, ploile se extind în sudul și în estul tarii.

În Dobrogea și în Bărăgan vom avea vreme frumoasă, temperaturile ajungând la 34 de grade la umbră. Se anunță caniculă în Moldova sudică și în nordul Munteniei, iar în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, temperaturile trec de 30 de grade. În Bacău maximele ajung la 34 de grade. În Bucovina nu este exclus să apară ploile.

Vremea, 30 iulie: Ploi torențiale în Transilvania și în Maramureș

ANM anunță ploi torențiale în Transilvania și în Maramureș. Vor fi vijelii puternice, cu rafale de 60-80 de km/h. Ploile vor fi însoțite de fulgere, tunete și grindină. Cantitățile de apă pot depăși 25…50 de litri pe metru pătrat.

În veste, maximele ajung la 33 de grade. Este posibil ca și aici să plouă. În Transilvania vom avea 31 de grade. Și aici vor fi averse considerabile, mai ales în regiunea montană. Meteorologii anunță fenomene electrice, rafale puternice de vânt și căderi de grindină. Acestea vor continua și pe timpul nopții.

Oltenia se sufocă

În Oltenia va fi extrem de cald. Maximele trec de 34 de grade. În unele zone va fi caniculă, iar peste noapte se anunță ploi zgomotoase.

Cum va fi vremea în Capitală?

În București va fi extrem de cald. Temperaturile maxime ajung la 36 de grade, iar aerul devine greu de respirat din cauza disconfortului termic. La noapte, s-ar putea să plouă, dar temperatura nu coboară sub 20 de grade.

La munte, apar averse abundente. Cantitățile de apa vor depăși 50 de litri pe metru patrat și vor fi vijelii și căderi de grindină. Temperaturile continuă să crească în Meridionali și în Carpații de Curbură.

Pe litoral, maximele ajung la 29 de grade, însă apa marii rămâne rece.

Vine potopul peste România

Meteorologul ANM, Alina Șerban, anunță o vreme foarte ciudată în perioada următoare. De luni va lovi un nou val de aer rece și temperaturile vor scădea simțitor.

„După acel val de aer foarte rece, temperaturile au început să crească din nou. S-a resimțit acest lucru încă de ieri, se va resimți și astăzi, dar mai ales mâine, în partea de sud a teritoriului, acest lucru însemnând că vremea va deveni călduroasă în aproape toate regiunile. Maxime de 30 și ușor peste 30 de grade sunt așteptate pe parcursul zilei de astăzi, în această după-amiază, în sudul și vestul teritoriului în mod deosebit, iar mâine în mai multe regiuni, în partea de vest, de sud, de est și mai puțin în localități din celelalte zone.

Cu atât mai mult cu cât mâine vorbim deja de valori de caniculă 35-36 de grade în Oltenia, în Muntenia, poate că și în sudul Moldovei. În consecință, și disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat atât astăzi, dar mai ales mâine, când se va resimți în mod deosebit în vestul, în sudul și în estul țării.

Valul nou de caniculă care lovește România aduce cu sine vijelii puternice și furtuni, în special seara.

Şi aversele vor fi prezente din nou în peisaj în această după-amiază, în partea de nord, de nord-vest, de centru a teritoriului, în zonele montane, iar de mâine chiar pe arii mai extinse și mai intense, asociate unui front atmosferic care va traversa teritoriul țării noastre de la vest către est.

Ce înseamnă mai exact acest lucru? Înseamnă că în această după-amiază vom avea averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului doar după-amiază și spre seară, pe arii mai restrânse noaptea.

Vor fi în Maramureș, în Transilvania, în nordul Crișanei și în zonele montane, unde vom mai avea și cantități de apă de peste 15-20 de litri pe metrul pătrat, dar doar cu totul izolat.

Însă mâine astfel de fenomene vor fi în extindere în Banat, în Crișana, în Maramureș și în Transilvania, iar seara și noaptea și în celelalte regiuni și deja vom vorbi de cantități mai însemnate de apă peste 20-30, izolat peste 40 de litri pe metrul pătrat și de data aceasta și de vijelii și căderi de grindină.

Toate acestea vor determina de altfel și o scădere a valorilor termice, astfel încât prima zi a săptămânii va debuta cu o vreme răcoroasă chiar pentru nordul și centrul teritoriului şi temperaturi de 30 de grade se vor mai înregistra doar în partea de sud a țării.

În Capitală, vreme frumoasă în încălzire, disconfort termic din ce în ce mai accentuat în această după-amiază ne așteptăm la o maximă de 33-34 de grade, mâine mai ridicate de atât 35-36 cu un cer mai mult senin.

Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni, când va ajunge acel front atmosferic și în zona Capitalei.

Astăzi și mâine, în zonele montane vorbim de instabilitate, deci să ne pregătim totuși și pentru niște averse în această după-amiază, cam în toate zonele montane.

Mâine, poate mai însemnate decât astăzi, vor fi averse în zonele montane, frecvente descărcări electrice și cantități de apă mai însemnate.

Pe litoral se încălzește, chiar dacă apa mării va rămâne totuși rece. În aer vom avea valori termice de 27-28, mâine poate chiar 30 de grade și nu va ploua cel puțin astăzi și mâine în zona litoralului”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM, sâmbătă, la Antena 3 CNN.