Preşedintele american, Donald Trump, a propus marţi seară în faţa Congresului un nou sistem de imigrare "bazat pe merit", dând ca exemplu ţări ca Australia şi Canada, scrie AFP.

"Abandonarea sistemului actual de imigrare puţin calificată şi adoptarea în locul acestuia a unui sistem bazat pe merit (…) va economisi enorm de mulţi bani, va permite majorarea salariilor şi ajutorarea familiilor aflate în dificultate", a declarat preşedintele SUA într-un discurs de politică generală în faţa reprezentanţilor celor două Camere reunite în şedinţă comună.

Donald Trump, a promis să lanseze 'în curând' ridicarea zidului la frontiera mexicană, scriu Reuters, AFP şi EFE.

"Trebuie să restabilim integritatea şi statul de drept la graniţele noastre. Pentru aceasta, vom începe în curând construcţia unui mare zid de-a lungul graniţei noastre de la sud. Vom începe înainte de termen şi, odată finalizat, va fi o armă eficientă împotriva criminalităţii şi a drogurilor", a spus Donald Trump, fără să se pronunţe dacă Mexicul va plăti pentru acest zid.

Preşedintele american, Donald Trump, a denunţat ameninţările vizând centrele comunitare evreieşti, precum şi rasismul, după o serie de agresiuni petrecute în ultimele săptămâni în SUA, anunţă AFP şi DPA.

Pe de altă parte, Trump a promis marţi să consacre mii de miliarde dolari investiţiilor publice şi private pentru a reface nivelul infrastructurilor SUA, transmite AFP.

Preşedintele american, Donald Trump, ales cu un program naţionalist şi izolaţionist, a avertizat marţi seară în faţa Congresului că nu va apăra interesele comunităţii internaţionale, ci pe cele ale Americii, relatează AFP.

"Treaba mea nu este să reprezint lumea. Treaba mea este să reprezint Statele Unite", a declarat preşedintele american în primul său discurs ţinut în faţa Congresului.

Cu toate acestea, Donald Trump, care a criticat vehement în trecut Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, le-a dat asigurări aliaţilor europeni că Washingtonul va continua "să susţină NATO cu fermitate, o alianţă clădită după două războaie mondiale care au răsturnat fascismul şi după un război rece care a învins comunismul".

"Pentru a lansa reconstrucţia ţării, voi cere Congresului să aprobe o legislaţie care va declanşa investiţii de mii de miliarde de dolari pentru infrastructurile din Statele Unite, finanţate cu ajutorul capitalurilor publice şi private, şi va crea milioane de locuri de muncă", a declarat el cu ocazia primului discurs ţinut în faţa Congresului după instalarea la Casa Albă.

"America a cheltuit aproape şase mii de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, în timp ce infrastructurile la noi se degradează. Cu aceste şase mii de miliarde de dolari am fi putut reconstrui ţara noastră de două ori, chiar de trei ori dacă am fi avut lideri care să aibă capacitatea de a negocia", a adăugat el, fără să ofere detalii despre modalităţile de realizare a acestui plan de investiţii. AGERPRES